Zámek Červená Lhota vypadá zpustle. Chybí zde voda. Lidé chodí po dně Zámeckého rybníka.

Stavební technik českobudějovického Národního památkového ústavu (NPÚ), Josef Masaryk uvedl, že hráz Zámeckého rybníka je stále neopravena. Rybník je odbahněný. „V této fázi se nachází stále v havarijním stavu, i když nezadržuje vodu,“ přiblížil. Havarijní stav nastal podle něho 30. května 2020. Poté byl rybník postupně vypouštěn.

Důvodem, proč se památkáři rozhodli pro opravu rybníka, byl nejen posudek bezpečnostního technika, ale i stav, kdy voda ze Zámeckého rybníka vytéká na soukromé pozemky a způsobila jejich poškození a podmáčení. Josef Masaryk, stavební technik českobudějovického NPÚ doplnil, že po prohlídce hráze bezpečnostním technikem, bylo doporučeno, hráz uzavřít pro motorová vozidla.

Vlak, železnice, dráhy. Ilustrační foto
Změny na dráze, některé vlaky minou Ražice, část spojů skončí ve Veselí

Na opravu hráze „pohádkového“ rybníka byla vypsána dvě výběrová řízení, žádná firma ale nepodala nabídku. „Stále se hledá zhotovitel, který hráz Zámeckého rybníka v okolí historických výpustí opraví. Zámecký rybník je průtočným rybníkem a historické výpusti jsou nejnižším bodem v rybníce, a tak voda uniká předně těmito výpustěmi. Vzhledem ke klimatickým podmínkám přesný termín odstranění havarijní stavu není znám, ale požadavek bude v co nejkratší době,“ vysvětlil Josef Masaryk.

Podle kastelána zámku Červená Lhota Tomáše Horyny, voda zámku rozhodně schází. Kastelán poukázal na uschlé stromy. „Především je mi líto velké a malebné skupiny olší. Potíže byly i se zaléváním zbytku parku. Vodu na zalévání běžně sajeme z rybníka. Malebná scenérie ostrovní polohy je hlavní devízou zámku,“ řekl s tím, že v roce 1948 byl přijat pod Národní kulturní komisi a byl zpřístupněn veřejnosti.

Kolem rybníka vede cesta, po které mohou návštěvníci rybník obejít. „V jeho ústí byla postavena při odbahnění velmi zdařilá lávka pro pěší,“ chválil novinku.

Zámek je podle kastelána starší než rybník

Mimořádný stav nastal při povodních 2002, kdy přetekla hráz, zatopily se i zahrádky pod mostem, ale zámecká budova včetně sklepů zůstala vodou nedotčena. Jedním z nejbizarnějších příhod byl skok návštěvníků z okna budoáru během prohlídky. Po třech mužích zůstali v zámku jen pantofle. Šokovaná průvodkyně, měla pocit, že skok z takové výšky nelze přežít. Naštěstí se nikomu nic nestalo.