Na statného plaza upozornil hasiče majitel nemovitosti při požáru zahradního domku v pátek 12. března. Objekt byl, jak se ukázalo, zimním útočištěm zvířete. „Protože v České republice není obvyklé chovat třímetrového krokodýla, podáme podnět na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj, aby legálnost tohoto chovu prověřila," sdělila bezprostředně po požáru policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Jak šetření dopadlo? A bude se Dandouš muset stěhovat?

Krokodýl Dandouš v dočasném útočišti v garáži Beštových v Klopině.
Krokodýlu Dandoušovi shořel zimní byt. Ve vsi žije přes 20 let

Může zůstat

Podle pravidel Evropské unie musí být chov krokodýlů registrován. Mluvčí Státní veterinární správy konstatoval, že krokodýl v Klopině byl chován bez povolení.

„Již proběhla kontrola Krajské veterinární správy, která potvrdila absenci povolení a nevhodné podmínky chovu,“ sdělil Petr Vorlíček.

Dodal, že Správa předá podnět na Městský úřad v Mohelnici, který s majitelem kvůli těmto pochybením povede správní řízení.

Bezmála třímetrového krododýla Dandouše nicméně nucené stěhování nečeká.

„Zůstává v současném chovu. Chovatel přislíbil dobudování chovu a vyřízení povolení chovu krokodýla, jako druhu zvířete vyžadující zvláštní péči, od krajské veterinární stanice,“ dodal Petr Vorlíček.

Při požáru domu v Klopině našli hasiči krokodýla, 12. března 2021
VIDEO: V hořícím domku našli živého krokodýla

Hoví si v jezírku, papá rybičky

Členem rodiny Beštových v Klopině je Dandouš dvacet let. Část jejich zahrady slouží krokodýlovi jako výběh. Součástí venkovního areálu je i jezírko.

„Daří se mu dobře, dostává rybičky, žije si v teploučku, jenže teď mu domeček vyhořel. Musí se to rychle opravit, aby měl zase dobré bydlení,“ poznamenala po požáru Eliška Beštová.

Existence exotického plaza nebyla přinejmenším pro část obyvatel Klopiny žádným tajemstvím. „Jojo, my jsme o tom věděli,“ řekla mladá žena s kočárkem.

Jaromír Bešta potvrdil, že se chovem krokodýla netajil.

„On člověka nenapadne, vždyť jste to viděl. Kdyby do něj někdo rýpl, tak se ožene, ale jinak kolem něj normálně chodím. Mívám tu vnoučata a všechno je v pohodě. Musí se k němu chovat s respektem,“ uzavřel.

Ve skladu ovoce v Králové, část Medlova, zemřeli dva pracovníci, 17. března 2021
Tragédie v sadu na Olomoucku! V boxu se udusili dva pracovníci

Chová se na farmách po celém světě

Krokodýl nilský žije ve volné přírodě v Africe jižně od Sahary. Jedná se o nejznámější a nejhojnější druh krokodýla. Zatím nepatří mezi ohrožené druhy. V čelistech má mimořádně silný stisk. Vzhledem ke svým rozměrům se nehodí k chovu v bytových podmínkách.

Pro svou kůži a maso se krokodýl nilský chová na farmách po celém světě. V Česku taková s více než dvěma stovkami jedinců fungovala ve Velkém Karlově na Znojemsku. Zdejší chov převzala od původního majitele v rámci akvizice společnost Agrofert. Firma Agro Jevišovice chov pod Agrofertem provozovala do roku 2015, než jej kvůli prodělečnosti a nevhodným životním podmínkám zvířat zrušila.

Krokodýli nilští nepatří v českých zoologických zahradách mezi hojněji zastoupené druhy. Chová je například soukromá zoo v Protivíně.