Objasněné případy ukazují, že šlo většinou o jednotlivce či dvojice. A nespecializovali se na jeden region či jen na vloupačky; trestnou činnost často páchali v širším měřítku.

Ilustrační foto.
Kojenec na Mělnicku zemřel na syndrom náhlého úmrtí

Nejvýraznější odhalenou partou je trojice mladších cizinců, jimž kriminalisté prozatím přičítají 11 vloupání do rodinných domů, spáchaných od loňského srpna do letošního ledna. Šest z těchto skutků se stalo ve středních Čechách, především na Říčansku; další tři pak na Havlíčkobrodsku na Vysočině a dva na Chrudimsku v Pardubickém kraji.

Dvakrát je vyrušili majitelé: jednou v obci Křenice u Říčan (kde pokus o vloupání skončil škodou vyčíslenou na stokorunu), jednou na Vysočině. Celková škoda převyšuje 1,5 milionu korun; pachatelé se soustřeďovali především na peníze, šperky a elektrické nářadí, avšak nepohrdli ani parfémy či luxusním oblečením.

Jeden z mužů skončil pro obdobou trestnou činnost ve vazbě už dříve, pro dva Ukrajince si kriminalisté společně se středočeskou zásahovkou dojeli do Prahy. „Jednoho jsme zadrželi v bytě, druhého v rodinném domě sloužícím jako ubytovna,“ řekl Deníku detektiv, který na případu pracuje. Uvedl, že podezřelí žili v naší zemi legálně a dlouhodobě; přicestovali jako pracovníci na stavbách. Jednoho z čerstvě zadržených mužů poslal Okresní soud pro Prahu-východ do vazby, druhý je stíhán na svobodě.

Letos se zatím středočeským kriminalistům podařilo objasnit 70 vloupání do rodinných domů či jejich garáží; v souvislosti s tím je podezřelých 71 osob. Policisté předpokládají, že mnozí z těchto lidí zřejmě mají na svědomí i další skutky.

Ze zasedání zastupitelstva Středočeského kraje v pondělí 1. června 2020.
Dík ano, odškodnění ne. 'Kauzu záchranářka' řešili zastupitelé