/ANKETA/ Zahrádka už zavřela, hosté ale domů neodchází. Je teplo, a tak si pití berou do parku a pokračují tam v bujaré zábavě. Takovým situacím obvyklým třeba na Jakubském či Dominikánském náměstí v centru Brna bude na konci června konec. Po zmírnění protialkoholní vyhlášky, kterou před necelým měsícem schválili brněnští zastupitelé, chystají představitelé města její zcela novou verzi. „Konzumaci alkoholu na nově povolených prostranstvích časově omezíme. Na povolených náměstích bude možná do půlnoci, v parcích na území Brna-středu do deseti hodin večer,“ přiblížila brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Zastupitelé o novince budou hlasovat příští úterý, nedávno jim ji ke schválení předložili městští radní. Představitelé městské části Brno-střed, jehož území se především vyhláška týká, s časovým omezením souhlasí.

Brno 8.6.2020 - slavnostní otevření Zahrad po Petrovem
Koncerty, výstavy i relax. Prohlédněte si zrekonstruované zahrady pod Petrovem

Jasné stanovení doby, kdy lze popíjet alkohol na veřejnosti, vítá brněnská městská policie. „Jedna věc je podpořit podniky, kterým se vyhláškou usnadní činnost po omezeních kvůli koronaviru. Na druhou stranu by tam kultura pití třeba ve dvě hodiny v noci nebyla příliš vysoká. V těchto časech už přibývá opilých lidí, které doprovází negativní jevy, jako agresivita nebo znečišťování,“ vysvětlil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

OMEZENÍ V PARCÍCH

Časový limit se má týkat i parků a lesoparků na území Brna-středu, jako jsou Lužánky, Tyršův sad nebo Denisovy sady. „Myslím, že chybějící stanovení časů bylo spíš nedopatření, nyní se ze strany města jedná o doupravení toho, co se při prvním schvalování opomnělo. Stanovení času určitě vítám,“ sdělil ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala. Městská firma se o tyto parky stará.

Nová protialkoholní vyhláška
- Na Zelném trhu, Jakubském, Dominikánském a Římském náměstí vedení Brna omezí konzumaci alkoholu do půlnoci.
- V parcích a lesoparcích v městské části Brno-střed, jako jsou Lužánky, Tyršův sad nebo Denisovy sady, lidé budou popíjet do deseti hodin v noci.
- Novou vyhlášku schválili brněnští radní minulý týden. Příští úterý o ní budou jednat brněnští zastupitelé.
- Pokud novinku schválí, začne platit od přelomu června a července podle toho, kdy bude vyvěšena na úřední desku.

V době pandemie koronaviru si hlavně do Lužánek zvykli chodit mnozí Brňané, kteří za sebou nechávali velký nepořádek s množstvím jednorázových kelímků. Veřejná zeleň musela zavést odpolední směny úklidu. „Nyní už se tam stav dostává do normálu, prvotní euforie opadla. Jednáme tam s dodavatelem vratných kelímků kvůli snížení počtu těch jednorázových,“ doplnil Kasala.

Zmírněná vyhláška platí v Brně necelé dva týdny. Za toto období řešili strážníci šestačtyřicet případů jejího porušení. „Za stejnou dobu loni jsme jich měli dvaaosmdesát. Může to vypadat jako razantní pokles, ale musí se brát v úvahu letošní chladnější počasí. Očekáváme, že se jejich počet bude držet na stejné úrovni bez dramatického snížení,“ doplnil Ghanem.

Nová vyhrazená stání pro motocyklisty za modrými čarami v Botanické ulici v Brně.
Ráj motorek v Botanické: 17 míst na 150 metrech. Auta by se nevešla, tvrdí město

O smyslu existence vyhlášky pochybuje student Richard Schmied. „Nevidím důvod zakazovat pití alkoholu na veřejnosti. Nechodím nyní pít úplně často, ale je dobré vědět, že si mohu s kamarády vzít pivo třeba do parku. I když bych ocenil, kdyby i tam platilo povolení až do půlnoci,“ svěřil se.