Dva původní zvony byly zrekvírovány za první světové války. Ve věži tehdy zůstal pouze jediný nejstarší zvon, který se jmenuje Nejsvětější Spasitel a jeden malý zvon. Touškovští však měli touhu vidět ve věži aspoň jeden další, a tak před dvěma lety vznikla sbírka. Tu organizoval spolek Náš Touškov.

"Zůstal tu vlastně jen ten největší zvon a ten byl v havarijním stavu a pak ten malý. Naším cílem bylo vybrat peníze, nechat odlít aspoň jeden zvon, plánovali jsme ten druhý největší zvon svatý Benedikt. A do sbírky se zapojilo opravdu moc lidí a nejenom místní, ale také lidé ze širokého okolí, farníci, další obce a velkou částkou nám pomohl také Plzeňský kraj. Trošku nás zaskočilo rychlé zdražení, kdy se náhle cena zvonu navýšila o dalších 300 tisíc korun, ale díky krajské dotaci jsme všechny prostředky na odlití zvonu nakonec dali dohromady," popsala dvouleté starosti spolku Kateřina Duchková.

Nový zvon svatý Benedikt o průměru 120 centimetrů byl přivezen už vloni na podzim a zvon nese znaky obcí, hasičů i jména některých dárců. Na začátku letošního roku se ale podařilo získat i druhý zvon. "Musíme poděkovat soukromému dárci, protože díky jeho finančnímu daru jsme mohli odlít i poslední chybějící zvon Panny Marie. A tak najednou máme oba zvony a ke kostelu je slavnostně přivezlo koňské spřežení.  Zvony byly posvěceny a jeřáb je vytáhl do 22 metrů vysoké věže. Jako bonus ještě musím dodat, že se nám povedlo opravit i ten největší původní zvon Nejsvětější spasitel, takže teď nám v kostele Narození svatého Jana Křtitele už znějí všechny čtyři zvony a doufám, že to tak bude hodně dlouho. Chceme poděkovat všem, kteří nám s touto akcí pomohli, ať už finančně či jinak," dodala šťastná Kateřina Duchová za spolek Náš Touškov.

Za příspěvek moc děkeujeme Martině Sihelské.