Hned v prvních dnech po zahájení ruské invaze na Ukrajinu jsme přemýšleli, jak můžeme pomoci, a protože se všichni věnujeme hudbě, rozhodli jsme se pro benefiční koncert. Obávali jsme se jen, abychom vše zvládli zorganizovat včas. Bohužel se ukazuje, že pomoc je potřeba stále a bude potřeba ještě dlouho,“ říká Adéla Somolíková, členka organizačního týmu, složeného ze studentek a studentů katedry hudební výchovy a kultury Fakulty pedagogické.

Návštěvníci studentské benefice si mohli užít hudbu ve stylu funky, jazzu i rocku. Na pódiu se vystřídali kapely Moodshake, Cruel Jokers, Drumband Františka Zemana a vystoupí také skupina B-Sonic, speciálně zformovaná pro koncert ZČU pro Ukrajinu. 

Pozvání přijali ministr kultury Martin Baxa a rektor ZČU Miroslav Holeček. Kromě nich promluvili také zástupci krajské pobočky neziskové organizace Člověk v tísni Jakub Paleček a Jitka Kylišová.

Právě na konto Člověka v tísni totiž půjdou peníze, které prostřednictvím QR kódů, rozmístěných v celém prostoru, lidé poslali na pomoc Ukrajině. Kromě bezhotovostních plateb bylo možné přispět i do kasičky nebo zakoupením předmětů speciálně vyrobených pro tuto akci. Peníze vybrané na místě věnují organizátoři na transparentní účet ZČU, kde chce univerzita shromažďovat prostředky, které pak bude moci využít na pokrytí svých nákladů spojených se současnou krizí.

Válka na Ukrajině otřásla celou naší společností a já jsem nesmírně vděčný, že studenti hledají cesty, jak pomoci. Podpora prostřednictvím neziskových organizací je velmi důležitá, zároveň má ale velký význam, aby se každý snažil být užitečný i ve svém nejbližším okolí. Dohodli jsme se proto, že založíme transparentní účet ZČU, kam půjdou prostředky určené primárně na pomoc našim studentům z válkou zasažených zemí,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček.  

Studenti z katedry výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické vedli během celého odpoledne výtvarné workshopy pro děti. Zapojeni do programu byli i studenti dalších fakult ZČU. „Náš kamarád z Fakulty filozofické Jan Sýkora bude koncert moderovat, studenti z Fakulty elektrotechnické zase budou mít na starosti fotky a videa,“ dodává Adéla Somolíková.

Za příspěvek mockrát děkujeme Šarce Staré.