Jabloňová podnož

Jabloňová podnož J-TE-C má střední vzrůst, a to jak ve školce, tak i na stanovišti. Růstem se dá srovnávat s podnoží M2. Má bohatší kořenový systém, než je u výchozí podnože M2. Je vhodná pro odrůdy jabloní, které jsou velmi plodné a mají střední až slabší růst.

Jak na kvalitní trávník 

Kdo chce mít na svém pozemku kvalitní trávník, brzy pozná, že péče o něj je stejně náročná, ne-li náročnější, než pěstovat zeleninu nebo květiny. Častým problémem bývá tvorba mechu, což podporuje celá řada faktorů. Nejčastěji je to nedostatečná výživa, zastíněné nebo vlhké stanoviště, kyselá půda a nesprávné sečení. Příliš nízké strniště nebo dokonce skalpování drnu sekačkou má za následek zvýšenou tvorbu mechu. Teplé a vlhké zimy vytváří pro vznik mechu přímo ideální podmínky. Bude proto nutné pustit se do boje s mechem s plným nasazením. Než ale přistoupíme k hnojení, provzdušňování a sečení, vyplatí se nejprve zbavit trávník mechu mechanicky. Na malém pozemku vystačíme s železnými hráběmi, ale na pozemku o výměře několika arů je ruční vyhrabování nadlidský výkon. Na takové ploše se vyplatí použít vyčesávač, který je dodáván jako příslušenství rotačního kypřiče půdy. Ocelové pruty snadno a rychle vyčešou veškerý mech.

Řez jabloní a hrušní 

Pokračujeme v základním řezu jabloní a hrušní. Dbáme na to, aby byly koruny řídké, odstraňujeme převislé a křížící se větve a zahušťující jednoleté výhony. Kvalitní ovoce je vždy na mladém dřevě tj. na jednoletých až tříletých větvích. Větší rány ošetříme proti houbovým chorobám buď stromovým balzámem, latexem s přídavkem fungicidu, štěpařským voskem nebo Kambilanem. Vyvážeme a ohýbáme větve u ovocných stěn a štíhlých vřeten. Na jednoleté výhony lze využít různá těžítka, nebo drátěná ohýbadla.

Peckoviny roubujeme do konce března

Do konce března roubujeme a přeroubováváme všechny peckoviny, v některých případech i jádroviny. Podmínkou pro úspěšné roubování jsou nenarašené rouby. Volíme obyčejnou nebo anglickou kopulaci, sedélkování, popřípadě kozí nožku. Při roubování vždy dbáme na to, abychom se nedotýkali řezných dosedacích ploch a měli ostré nože.

Ochrana rostlin proti škůdcům

ROCK EFFECT - aplikací tohoto olejového přírodního přípravku na ochranu rostlin výrazně omezíme množství přezimujících škůdců hlavně ve fázi vajíček. Ošetřované porosty je nutné tímto naředěným přípravkem doslova omýt. Ochranu ovocných a okrasných dřevin provádíme v období od počátku rašení do zeleného poupěte, stačí jedno ošetření v koncentraci 3 %. V případě výskytu savých škůdců během vegetace provedeme ochranu s koncentrací 1 až 2 % ve večerních hodinách po západu slunce. Pro snížení výskytu žravých a savých škůdců je vhodné všechny kmeny a opory stromů natřít lepem CHEMSTOP ECOFIX. Přípravek ROCK EFFECT je možno používat i k ochraně zeleniny dle návodu. Ochranná lhůta po aplikaci ROCK EFFECTu je jeden den, to znamená, že po uplynutí jednoho dne od postřiku můžeme ošetřené rostliny a plody konzumovat.

Petr Kumšta