Projekt začíná vždy na začátku října, žáci rozdělí do „podnikatelských“ skupin, vymýšlejí podnikatelské nápady, reklamní slogany, tvoří prezentace, vyrábějí reálné výrobky nebo jejich makety a poslední den v 1. pololetí tyto nápady obhajují před odbornou porotou. Ve čtvrtek 30. ledna jsme oslavili již desátý ročník trvání tohoto projektu. Žáci se na tento velký den velice dobře připravili a už od rána jsme mohli vidět chlapce i dívky ve společenském oblečení. Prezentace podnikatelských nápadů hodnotila porota v tomto složení: za město Blovice se zúčastnila paní Věra Růžičková, vedoucí živnostenského úřadu a pan Michal Hodek, místostarosta města Blovice. Za podnikatelskou sféru do poroty usedla paní Alena Kyselová a pan Roman Javůrek.

Za nejlepší podnikatelské nápady a výrobky vybrala porota v 9.A „Cukroslanku“ – slané a sladké pečení P. Brandla a V. Koce, v 9.B „Lostin21“ – designová trika L. Pavlici a V. Hraničky a v 9.C ocenila porota „Pytlovač“ žáků J. Šilhánka a J. Doležala. Na druhém místě se umístily A. Škardová a Š. Řezanková se svým originálním „ Deštníkem pro kávové závisláky“, z 9.B byli vybráni M. Šíma, M. Kurakh a D. Ferko s vlastní deskovou hrou „Avengers“, ke které si vymysleli i svá pravidla a v 9. C zaujal porotu „Bundovak“ A. Mlejnkové, N. Kunešové a K. Škalové. Za  9.A obsadily třetí místo A. Sýkorová, K. Šlajsová a B. Řezanková s minipizzami - „Kapizzanky“ . U dívek ocenila porota i vytvoření vlastního loga a originálních krabiček. V 9.B zaujal porotu nápad P. Lajpoldové, N. Maškové, G. Petrůjové a M. Synáčové na originální „Drbátko pro psy“ s elektronickým čidlem a v 9.C vyhrála třetí místo sourozenecká dvojice E. Palacká a J. Palacký s nápadem „Univerzální kruh do vody“.

Neviděli jsme jen výše uvedené výrobky, ale také vozík za motorku, otočný dřevěný stolek, multifunkční zimní bundu, držák na knihu, cestovní krabičky pro ženy, jedna skupina dívek si vyrobila vlastní funkční kosmetiku, viděli jsme i keramický hrneček, originální rozmrazovač na sklo, batoh s pláštěnkou a další.

Poděkování patří Městu Blovice, které věnovalo trika, odznáčky, propisky a termohrnky pro oceněné podnikatelské žákovské skupiny, velký dík patří i panu Tomáši Jílkovi, jehož firma Pekařství Jílek Blovice napekla dorty pro 1. místa a pro porotu a v neposlední řadě děkuji i Unii rodičů za příspěvek na sladkou cenu útěchy pro ostatní zúčastněné žáky.

Všem žákům patří velká pochvala za vynikající práci, velký dík patří i členům odborné poroty, kteří si udělali čas a přišli naše žáky povzbudit a podpořit a děkuji i všem sponzorům za ceny.

Mgr. Miroslava Březinová, autorka projektu