Jedna ze zakladatelek, přeštická rodačka Ivona Bělonožová (*1947) sdělila: „Na podzim 1999 jsme se s místními ženami (starších ročníků) shodly na tom, že je velká škoda, že se nescházíme jako kdysi ve Svazu žen. Domluvily jsme se, oslovily ženy. První setkání jsme zrealizovaly v listopadu. Nejprve nás bylo hodně, ale postupně některé ženy “odpadly” a zůstalo nás asi dvacet.“ Někteří je také nazývají „Kabrhelkami“. Označení podle Marie Kabrhelové (*1925), která v letech 1969–1974 působila jako členka předsednictva Ústředního výboru Československého svazu žen a členka Československé rady žen. Na to, že průměrný věk členek dámského klubu je kolem 65 let, jsou neskutečně vitální a aktivní.

V pondělí chodí cvičit, ve čtvrtek mají „babinec“, kde probírají, jaké plány uskuteční. Vyrábějí nejrůznější výrobky, sbírají víčka a hliník, zapojují se do soutěží. Pravidelně jezdí do Horušan na soutěž staročeské kuchyně, v Přešticích se pravidelně zapojují do akce „Tvořivý víkend“. Ani v Dolní Lukavici nezůstávají pozadu. Pomáhají v ZŠ a MŠ při úklidu po malování, čtou o adventu dětem v MŠ pohádky, pomáhají jim péct vánoční cukroví atd. Slaví MDŽ, narozeniny a svátky jednotlivých členek, uspořádaly vepřové hody.

O adventu pravidelně vyráží na betlém paní Jiřiny Andrlíkové do Příchovic a na trhy do Plzně. V užším seskupení dokonce jezdí i na zájezdy s CK po ČR a do zahraničí (Německo, Rakousko). Klub v současné době tvoří 17 žen. Paní Bělonožová sdělila: „Bohužel nás již navždy opustila paní Hranáčová a Rotenbornová a paní Babková je v domově důchodců.”. Od roku 2000 si ženy vedou svoji fotokroniku. Na jedné ze stránek najdeme verš paní Bělonožové. Ten mluví, myslím, za vše. Ať se ženám daří i nadále! Dámský klub Scházíme se pravidelně první čtvrtek v měsíci, nejsme žádné „Kabrhelky“ ani žádní profíci.

Že jsme dříve narozené, to nám vůbec nevadí, trocha zdraví, dobrá mysl, ta nám všechno nahradí. V pondělí si pravidelně procvičíme svaly, bolest v zádech nebo v šíji lehká jóga spraví. Máme rády ruční práce, to je naše hobby, vytvářeti krásné věci každou ženu zdobí. Když má někdo kulatiny, najde se i kytička, a i foto vylepíme do našeho albíčka. Nerady se předvádíme, nemáme to ve zvyku. A to, že jsme dobrá parta? Prostě – máme kliku.

Eva Horová