Nevelký, ale hrdý hrádek Svojkov v rozsedlinách skalního suku založili páni ze Svojkova po roce 1350. Že majitelům malého, ale pevného hradu sebevědomí nechybělo, dokládá hrdá filipika Jana Kepky z Chlumu, který před kostnickým koncilem prohlásil, že by si na svém hradě troufl bránit Mistra Jana třeba celý rok před vojsky všech přítomných nepřátel.

Celý areál působí smutně, má ale atmosféru
Kostel ve Vrchní Orlici dál láká turisty. V minulosti byl svědkem krvavé lázně

Ani známý zemský škůdce Mikuláš Pancíř ze Smojna, který Svojkov získal kolem roku 1440, nebyl žádný uťápnutý budižkničemu. Hrad byl vypálen o pět let později vojsky lužického Šestiměstí a bývalou slávu už nezískal. Ve Svojkově byl postaven zámek a hrad byl ještě před rokem 1550 ponechán svému osudu.

Po zámku už není ani památky

Až v roce 1780 upravil zříceninu Josef Maxmilián Kinský na vyhlídkový letohrádek s dřevěným schodištěm. I tyto úpravy ale už setřel čas. Ani zámek zde už nenajdeme, po požáru v roce 1958 byly jeho vyhořelé zříceniny strženy.

Dnes se z hradu na pahorku v pozdějším zámeckém parku dochovala především výrazná pískovcová skála s vytesanými světničkami, schodištěm a průchodem.

Které dítě by odolalo schovávačkám, je ale třeba koukat pod nohy.Které dítě by odolalo schovávačkám, je ale třeba koukat pod nohyZdroj: Deník/Tomáš Koutek

Na skále a sousední skalní věži stával původní dvoukřídlý hradní palác, z nějž se však dochovalo pouze zdivo přízemí bočního křídla s malým okénkem, píše ve své knize o skalních hradech Zdeněk Fišera.

Skalní hrádek trošku připomíná dětskou prolézačku, a pokud dáte na nezbedné ratolesti trochu pozor, vyřádí se tady do sytosti a nejen ony. I pro dospělé je tady hodně k vidění.

Modlivý důl, skalní kaple a hrad Svojkov:

Zdroj: Youtube

A co teprve cesta Modlivým dolem, který začíná přímo ve vsi. Stoupající stezka vás okolo symbolického horolezeckého hřbitova dovede ke skalní kapli a dál kolem kapličky až na kraj lesa k Neugebauerovu křížku. Odtud spatříte nejen blízký kopec Ortel, ale i Ralsko s Ještědem a jako na mnoha dalších místech u nás si nutně položíte otázku, zda existuje ve světě krásnější země.

Co vidět v okolí: Sloup – zříceniny našeho patrně nejznámějšího skalního hradu a řada dalších památek. Svitava – ves s rázovitými chalupami, poblíž jeskyně vzniklé těžbou písku, Pusté kostely a Pekelné doly, ty druhé jsou upraveny na motorkářskou hospodu. Velenice – rázovitá obec, nad ní zříceniny hradu.

Doprava: BUS ve Svojkově (sporadicky ve všední den), častěji ve Sloupu (cca 3 km). VLAK nejblíže patrně v Novém Boru (asi 9 km)

Co je dobré vědět: na místě bývalého svojkovského zámku je občerstvení U třinácti zázraků, na mapách vyznačená hospoda U 7 trpaslíků (byla skvělá) je bohužel zrušená. Ve Sloupu místní značení nějak podivně koliduje s turistickými značkami, já osobně jsem se tu ztratil ve změti tabulek a značek.