Field Museum of Natural History v Chicagu jako jedno z mála může nabídnout zobrazení starověkého Egypta. Návštěvníci tam mohou vidět celou řadu zajímavých exponátů, především nejvýznamnější sbírku mumií z celé Ameriky, ale také bronzovou sochu zobrazující egyptské božstvo Bastet, která údajně v sobě může ukrývat mumifikovanou kočku. Mezi mnoha dalšími artefakty je také busta ženy. Vyrobena je z vápence, má výrazné oči, kostnaté tváře, ale to hlavní – chybí jí část nosu.

Parodické náboženství pastafariánství označuje za stvořitele světa létající špagetové monstrum.
Nejšílenější náboženství: Nad některými vírami nelze než kroutit hlavou

Její vzhled až nápadně připomíná tvář Michaela Jacksona. Jak napsal The Daily Telegraph, když v roce 2009 král popu zemřel, fanoušci údajně začali přicházet v davech do muzea, jen aby viděli tento konkrétní kousek. „Lidé přijíždějí z celé země, aby si sochu prohlédli a porovnali její podobu s králem popu,“ potvrdil krátce po smrti Michaela Jacksona ředitel pro styk s hosty muzea Darnell Williams. Busta ženy stála v rohu muzea nejméně dvě desetiletí předtím, než Jackson zemřel, a před smrtí hudební ikony sotva kdy přitahovala tolik pozornosti.

Michael Jackson zemřel v roce 2009Michael Jackson zemřel v roce 2009Zdroj: Shutterstock

Lidé byli šokováni zejména podobností nosu busty s nosem krále popu. Podle archeologů má chybějící nos několik možných vysvětlení. Mnoha egyptským sochám totiž chybí vyčnívající části tváře. Jejich poškození mohlo být provedeno záměrně, zejména z náboženských důvodů. Stejně tak ale mohl být nos uražen během vykopávek, což se dříve stávalo poměrně často. Archeologie totiž na svém počátku neměla ještě potřebné odpovídající nástroje. Artefakt ženy byl zakoupen a přivezen z Káhiry do Chicaga na konci 19. století.

Teprve v roce 1988 byl vystaven v muzeu. Podrobnosti o původu busty nejsou zcela známé, ale archeologové se shodli na tom, že byla vyrobena ve starověkém Egyptě v období Nové říše, která trvala od 1550 př. n. l do 1050 př. n. l. To by mohlo znamenat, že busta byla vytvořena za vlády chlapeckého krále Tutanchamona, nebo možná krále Ramesse II.

Svou podobnost s Michalem Jacksonem však opravdu nezapře. Sám král popu však údajně tuto sochu nikdy osobně neviděl.