Nakupování u našich západních sousedů donedávna znepříjemňoval covid, ovlivňuje ho i růst cen související s válkou na Ukrajině, ale přesto Češi do Německa za nákupy jezdit nepřestali.

Za nákupy do Německa jezdí ve velkém především lidé z příhraničních měst. Pro Tepličany je to do nejbližších marketů v Altenbergu necelých dvacet kilometrů. Navíc je to cestou přes Cínovec, kdy se můžete z auta kochat pohledem na krásné jehličnany, příjemný výlet. „Jezdíme do Altenbergu nakupovat poměrně pravidelně. Manželka vždycky zavelí a vyrazíme," říká s úsměvem David Růžička.

Aut s českými SPZ je tam na parkovišti podle jeho slov pokaždé několik. „Vím, že manželka nakupuje vždycky něco na praní a mytí, tomu já ale zase tolik nerozumím, já jsem spíš na jídlo. Takže za mě nesmí chybět salámy, mám rád i jejich sýry a rybičky se zeleninou. Kupujeme ale i olej, kafe, máslo, jogurty a pro děti nějaké sladkosti," popsal sympatický padesátník.

Kvalitnější produkty

Paní Jana z Duchcova si zase nemůže vynachválit drogerii, která jí při nákupech v Německu mimo běžných potravin v nákupním košíku nikdy nechybí. „Prací prášky a aviváže koupíte levněji, ale co je ještě důležitější než cena je to, že prádlo potom krásně a dlouho voní. Mnohem déle, a to paradoxně i tehdy, když koupím stejnou značku jako u nás. Nebo třeba sprcháče a také dezinfekční gel na záchod. Ten český steče hned po míse a ani nepoznáte, že jste ho tam dali. Ten německý je hustý a i po několika spláchnutích ho vidíte a cítíte příjemnou vůni," popisuje své zkušenosti Jana.

V Safari Parku Dvůr Králové je nově otevřená lanová vyhlídka uprostřed panoramatické lávky mezi výběhy, ze které můžou návštěvníci pozorovat z trochu jiné perspektivy žirafy, zebry, antilopy nebo nosorožce.
Zoo ve Dvoře Králové láká půl milionu lidí ročně. Víc než Pražský hrad

„Jezdíme do Německa nakupovat do tamního Lidlu tak jednou, dvakrát za měsíc, většinou v sobotu ráno, a Čechy tam potkáváme hodně. Jezdíme tam takhle už léta. Já se německy docela slušně domluvím, ale manžel ne, takže oceňuje, že mu pokladní rozumí, i když mluví česky. Nakupuji tam hlavně mléčné výrobky a také uzeniny, které jsou nejen kvalitnější, ale také nám doma všem chutnají. A nikdy nevynechám ani tamní drogerii. Mají velký výběr a ceny jsou mnohem příznivější než u nás," svěřila se Petra Hanousková z Kraslic.

Paní Zdena jezdí autem do Německa každé pondělí společně se svojí kamarádkou. Pracují jako pokojské v hotelu a domů se vrací na víkend. „Před cestou domů vždycky nakoupíme, protože zboží tu mají zkrátka kvalitnější. Vím, jak dlouho už se mluví o tom, jak je špatně, že má jedna firma dvojí kvalitu svého zboží. Ale nic se na tom nezměnilo. Zkuste si koupit třeba obyčejnou ramu u nás a v Německu a ta chuť a kvalita jsou nesrovnatelné. Nebo německá a česká šunka jsou nebe a dudy. Vím, že bych některé věci koupila v Čechách levněji, kdybych sledovala týdenní akce. Ale na to nemám čas. To může dělat moje maminka, která je v důchodu a má vychytané z letáků, kterých má stále plnou schránku, co se v kterém marketu dá nakoupit výhodněji," řekla.

Ceny jdou nahoru i u sousedů

„Je pravda, že i v Německu šly ceny u všeho dost nahoru, asi jako všude. Za běžný nákup teď dávám v průměru o 20 procent víc než předtím. Podražil i olej, ale stejně je po něm velká poptávka, stejně jako po mouce a toaleťáku, které si lidi nakupují do zásoby, takže někde i omezili počet kusů na osobu. Ale v Německu se vždycky kvůli cenám vyplatila nakupovat hlavně kosmetika a prací prostředky, jinak ceny potravin o moc nižší nebyly, lidi tam jezdili a jezdí spíš za kvalitou,“ napsala do diskuze jedna z žen na facebooku.

Do Německa lidé nejezdí jen na nákup potravin a drogerie, ale nakupují tu rádi i elektroniku nebo oblečení. Honza z Bíliny si díky blízké poloze a mnoha velkým nákupním centrům oblíbil Drážďany. „Poprvé jsem tu byl tehdy ještě s rodiči na vánočních trzích a byl jsem městem a atmosférou trhů nadšený,“ vzpomíná.

Pro ornitologa ráj, pro běžného turistu zážitek. To je Dračí jezero.
Nevšední zážitek kousek za hranicemi. Dračí jezero obývá řada ptačích druhů

Teď už si tu s přítelkyní doplňují šatník. „Má práce vyžaduje nosit obleky a protože mám vysokou a hodně štíhlou postavu, sehnat na mě takový, který by mi padl a košile neměly krátké rukávy, se mi u nás nedaří. Tady jsem si vždycky vybral. A protože nejsem vůbec „šopovací“ typ, děláme to jako poznávací výlet spojený vždycky s návštěvou nějakých zajímavých míst v okolí,“ říká mladý manažer.

Za nákupy potravin do Německa už dnes nemusíte jezdit osobně, ale můžete využít služeb internetových obchodů s potravinami z Německa. Na zájem Čechů o toto zboží v příhraničí pružně zareagovali také malé asijské obchody, které nahradily levné oděvy a obuv potravinami, drogerií, zeleninou, ovocem a květinami, které jim každý den čerstvé dovážejí právě z Německa.