1. Blanský les a Kleť

Chráněná krajinná oblast Blanský les překvapí nádhernou přírodou a krajinou posetou smrky, borovicemi nebo bučinami. Nejvyšším vrcholem je Kleť ve výšce 1 084 metrů nad mořem. Na jejím úpatí najdete nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. Při dobrém počasí z ní uvidíte až na Alpy, ale také vodní nádrž Lipno nebo jadernou elektrárnu Temelín. Jižně od Kleti narazíte na hvězdárnu, která patří mezi světovou špičku v pozorování planet a komet. Pojmenovali po ní dokonce i jednu planetku.

Po dřevěných chodnících se projdete nad rašeliništi a jezírky v národní přírodní rezervaci Rejvíz.
Na Praděd, za pokladem i za Priessnitzem. V Jeseníkách léčí lázně i hory

2. Soumarské rašeliniště

Klidnou atmosférou láká Soumarské rašeliniště lemující Vltavu v rozhlehlém údolí Vltavský luh. Od sedmdesátých let až do konce minulého století zde těžili rašelinu, kvůli čemuž zde chyběla voda, a původní rostliny a zvířata skoro vymizely. Od ukončení těžby se krajina obnovuje. Svůj domov tu má ohrožený tetřívek obecný, proto je rašeliniště od zimy do jara pro veřejnost uzavřené. Součástí je i dřevěná vyhlídková věž, která nabízí čarovné výhledy na šumavskou přírodu.

3. Dívčí kámen

Zřícenina gotického hradu Dívčí Kámen je jednou z nejdochovanějších a nejrozsáhlejších středověkých památek v České republice. Bývalý hrad shlíží z vysoké skály na soutok Vltavy a Křemžského potoka. Nechali jej vystavět Rožmberkové s povolením tehdejšího českého krále Karla IV. Komplex tvořily dva paláce, věž, nádvoří, hospodářské budovy, dělostřelecká obranná stanoviště a podhradí. Dnes se na místě pořádají různé koncerty či divadelní a šermířská představení.

Prakticky na hranici Moravy a Dolního Rakouska se nachází malebné městečko Hardegg. Už jen jeho centrum je dost velké lákadlo, ale jeho nejzajímavější části jsou hrad Hardegg a barokní zámek Riegersburg.
Krásy Podyjí: v jednom z národních parku na Moravě pili víno už staří Římané

4. Černá věž v Českých Budějovicích

Přes sedmdesát metrů vysoká dominanta města vystavěná v šestnáctém století sloužila jako zvonice. Na věži bydlel věžný, který hlídal město a ohlašoval požáry zvoněním. Uvnitř se nachází šest mohutných zvonů. V době své výstavby věž u náměstí Přemysla Otakara II. představovala hospodářský rozmach města. Po vyšlapání 225 schodů se dostanete na vyhlídku, která je šestačtyřicet metrů nad zemí a nabízí uchvacující panorama Českých Budějovic.

Nevíte, kam v Česku na výlet či dovolenou? Inspirujte se v letní speciál Deníku Češi v pohybu. Nabízí rady na atraktivní místa i cyklovýlety ZDE

Horní Vltava a Český Krumlov, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Klášter Zlatá Koruna

Do středověkého kláštera cisterciánské mnichy přivedl z Rakouska český král Přemysl Otakar II. Řád zde pobýval až do roku 1785. V tom roce v klášteře císař Josef II. zrušil řeholní činnost. Mniši se zpět nikdy nevrátili. Dnes jsou k dispozici čtyři základní prohlídkové okruhy a jejich kombinace, například do kláštera a kostela, do opatské kaple nebo do opatského lapidária, kde vystavují prvky a výrobky kamenického řemesla. Klášter byl základnou královské moci v regionu proti silným Rožmberkům.

6. Plášťový most v Českém Krumlově

Arkádová kamenná konstrukce a dvě patra krytých chodeb tvoří oku lahodící barokní most, který spojuje místní zámek s divadlem a zámeckou zahradou. Průrva mezi zámkem a parkem je hluboká přes čtyřicet metrů. Nynější podoba mostu byla dokončena v osmnáctém století. Na okrajích mostu jsou k vidění sochy svatých, mimo jiné svatého Václava nebo svatého Jana Nepomuckého. Most stejně jako zámek patří na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Roháče jsou jeden z geomorfologických okrsků Západních Tater na Slovensku a částečně i v Polsku.
Nejstrmější výstupy v Česku a na Slovensku: místa, kde je kvalitní obuv nutná

7. Hrad a zámek Český Krumlov

Ikonický hrad a zámek usazený na skále, kterou obtéká Vltava, najdete na seznamu památek UNESCO. Skládá se z čtyřiceti budov a stavení kolem pěti nádvoří a sedmihektarové zámecké zahrady. Svou rozlohou se řadí mezi největší ve střední Evropě. Na šesti prohlídkových trasách návštěvníci zavítají do renesančních a barokních apartmánů, pokojů z devatenáctého století, ale také do barokního divadla, zámecké věže, konírny a zámecké zahrady.

8. Klášter Vyšší Brod

Ve Vyšším Brodě je jediný fungující mužský cisterciánský klášter v České republice. Jeho brány jsou i přesto návštěvníkům otevřeny, podívají se například do kostela, k hlavnímu oltáři, do kaple svatého Benedikta, do galerie soch nebo třeba do kaple Panny Marie. Klášter založili Rožmberkové v třináctém století, zároveň nechali postavit i klášterní pivovar, který měl sloužit pro potřeby místních mnichů. Sládci v něm vařili pivo až do roku 1948.

Mám rád jídlo a gastronomii

NÁDECH STŘEDOVĚKU
Ochutnejte pokrmy, které jídávali naši středověcí předci, ve stylové Krčmě U Dwau Maryí u břehu Vltavy v Českém Krumlově. Jako by se v ní zastavil čas, jídlo si vychutnáte na dřevěných lavicích u dobových stolů. Na jídelníčku potěší třeba kapr na šalvěji, zelný jáhelník, tedy nákyp z jáhlí, nebo dokonce bažant. I vyznavači bezmasých jídel si zde přijdou na své. 2marie.cz

TIP PRO GURMÁNY
V dřevem dekorovaném Brio Restaurantu v Českých Budějovicích potěšíte svoje chuťové buňky. Ochutnáte například hovězí líčka na kořenové zelenině, králičí roládu nebo rozmanité pokrmy z těstovin. Součástí je i salátový bar a denně tu připravují domácí pečivo. Otevřeno je od pondělí do soboty. briorestaurant.cz

Slezskoostravský hrad
Na kole po stopách horníků: Trasa z Landeku do Bezručova srubu vás překvapí

MÍSTNÍ SPECIALITA
Fanoušci vojáka Švejka se můžou zastavit ve Švejk restaurantu v Českém Krumlově. Místnosti zdobí prvorepublikové doplňky, kde ze zdí na strávníky přímo dýchá atmosféra Švejkovy doby. Jídlo podávají výhradně na českém porcelánu. Konfitovaná kachna, králičí stehno na česneku nebo vepřový řízek zachutnají snad každému. Kuchaři připravují i vybrané pochoutky k pivu. svejkck.cz

KAM NA DOBRÉ PIVO
Minipivovar Krajinská 27 v Českých Budějovicích nabízí pět druhů piv z českého ječného sladu, chmelu a kvasnic. Povětšinou spodně kvašená piva nejsou nijak dodatečně ošetřována, filtrována nebo pasterována, díky čemuž si zachovají nezaměnitelnou přírodní chuť. Ochutnat můžete například Krajinský Jantar, tedy polotmavý ležák, Krajinskou 27 Speciál, která dlouho zraje, nebo Krajinskou Blondýnu s ovocnou vůní banánů. krajinska27.cz

Horní Vltava a Český Krumlov, tip reportéraZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÝ WELLNESS
Vyznavače klidu a pohody potěší návštěva Denních lázní Vitalis v Českých Budějovicích. Naložíte se třeba do pivní, rašelinové nebo konopné koupele. A pro ještě větší uvolnění si můžete objednat aromamasáž, masáž lávovými kameny nebo například medovou masáž. Mimo to v lázních najdete i relaxační oázu s vířivkou a saunou, což je skvělá příprava na zmíněné masáže.

ROMANTICKÁ PLAVBA
Pokud chcete poznat opravdu romantickou tvář Českého Krumlova, vydejte se na projížďku vorem. Okružní plavba historickým centrem města nabízí okouzlující pohledy na Krumlov za bílého dne nebo dokonce při západu slunce. Můžete si vybrat mezi klasickou padesátiminutovou vyhlídkovou plavbou či programem na míru s historickým výkladem.

TIP NA MUZEUM
milovníci umění si přijdou na své v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově, kde se dozví o životě slavného malíře Schieleho s českými, rakouskými a německými kořeny. Schiele nějakou dobu pobýval právě i v Krumlově. Proslavil se obrazy provokativních aktů v zajímavých pozicích nebo třeba portréty měst. Dále návštěvnici zhlédnou stálou výstavu jeho prací anebo výměnné výstavy klasického a moderního umění dvacátého století. Momentálně zde vystavuje například česká malířka Alena Anderlová nebo japonský sochař Tets Ohnari.

Lenka Kročilová, Iva Kovačisová