Je to jízda. Ceny v červnu oproti loňsku vzrostly o 17,2 procenta. To je nejvíce za třicet let. Výrazně dražší jsou potraviny na pultech nebo třeba obědy v restauraci. Rodinnými rozpočty ale zřejmě nejvíce zahýbe zdražení energií.

Nejnovější čísla statistiků ukazují, že plyn za poslední rok podražil o 58 a elektřina o 32 procent. „Navíc musíme počítat s tím, že zdražování elektřiny a plynu ještě není u konce, respektive že se do inflace ještě zcela nepropsalo,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Češi si místo oběda v restauraci čím dál častěji do práce chystají jídlo v krabičkách. Může za to i rostoucí drahota a snaha omezit výdaje.
Inflace vyhnala Čechy z restaurací, jedí z krabiček. Podnikům hrozí krach

Některé energetické společnosti už oznámily, že v dohledné době ceny ještě zvednou. Třeba společnost E.ON se chystá zdražit od září elektřinu o 15 procent, plyn dokonce o 50 procent. Od začátku července podražil ČEZ a v srpnu se to chystá zopakovat. Příští měsíc chce zdražit i Pražská energetika.

Zdražování energií je tedy další položkou, která se podepsala na růstu inflace. „V červnu k tomuto zrychlování opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 procent,“ uvedl šéf odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiří Mrázek. Přesto jsou potraviny, které zlevnily. Jedná se například o pstruhy nebo sezonní zeleninu.

Nicméně odborníci se už snaží dohlédnout na konec tohoto překotného zdražování. Červnová čísla by mohla dávat určitou naději. Zatímco inflace v květnu oproti předešlému měsíci poskočila o 1,8 procenta, v červnu se ceny zvedly jen o 1,6 procenta. „Je zřejmé, že domácnosti jsou čím dál méně ochotny akceptovat vyšší ceny a jejich poptávka začíná postupně slábnout,“ tvrdí partner z poradenské firmy Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Inflace - infografikaZdroj: Deník

Růst cen by tedy mohl postupně zpomalovat. Ani Kymlička ovšem příliš nevěří tomu, že by inflace v červnu došplhala ke svému vrcholu. V tom se ostatně shoduje s jinými odborníky. „Otázkou je, zda se vrcholu inflace v letních měsících dočkáme, protože jsou stále patrnější sílící tlaky na růst cen potravin a ceny energií, které jsou hlavním tahounem současné inflace. Výhledově výrazně klesat nebudou,“ předpokládá hlavní ekonom společnosti Roklen24 Pavel Peterka.

Řada ekonomů se tak domnívá, že inflace v příštích několika měsících došplhá k devatenácti až dvaceti procentům. Pak by se mohla mírně snížit.