„Za prvních sedm měsíců loňského roku jsme na území celých západních Čech evidovali třiaosmdesát těchto případů kvalifikovaných jako poškozování cizí věci. Letos za stejnou dobu je jich o třiadvacet více,“ řekla nám mluvčí západočeských policistů Jana Václavová.

Policistům se ale tuto trestnou činnost nedaří objasňovat v takovém rozsahu, jak by si sami přáli. „Letos jsme objasnili šestadvacet procent všech případů. Loni to bylo méně,“ podotkla Václavová.

Móda graffiti se začala do České republiky ve větším rozsahu rozšiřovat v polovině devadesátých let s nástupem hudebního směru grunge, následně pak hip–hopu a nu–metalu. „Ke graffiti mě přivedlo to, že jsem viděl pár klipů nu–metalových kapel. Hrozně mě to chytlo, když jsem viděl, jak to vypadá,“ svěřil se nám šestnáctiletý Jirka z Plzně.

Plzeň dala ale mladým „graffiťákům“ možnost vyřádit se jinde, aby neničili fasádu veřejných budov. Své umění mohou ukázat například ve skateparku pod vodárnami nebo na zdi ve Vejprnické ulici.

Co jim hrozí?

– za postříkání veřejného místa, vlakového vagonu nebo auta hrozí peněžitý trest nebo jeden rok vězení
– pokud sprejer svůj čin zopakuje, působí v organizované skupině nebo způsobí vyšší škodu, může se do vězení dostat až na tři roky
– až osm let pobytu za mřížemi si může vysloužit sprejer, když svým jednáním způsobí škodu vyššího rozsahu, to jest převyšující pět milionů korun