Aby získal peníze, kterými by splatil část svých dluhů, podle obžaloby neváhal vzít do ruky nůž. Loni koncem října jím napadl jedenačtyřicetiletého barmana v plzeňském nákupním středisku Luna.

Zasadil mu deset ran do zad, hlavy, paží a hrudi, které barmana bezprostředně ohrožovaly na životě. Navíc mu sebral peněženku, ve které bylo okolo devíti tisíc korun.

Mladíka z útoku usvědčily záběry z průmyslové kamery. Za to všechno Zelenkovi Krajský soud v Plzni dnes 19. června vyměřil dvanáctiletý trest ve věznici s ostrahou.

„Soud se ztotožnil s obžalobou a celou věc posuzoval jako trestný čin vraždy ve stadiu pokusu, přestože obhajoba navrhovala překvalifikování na loupež,“ uvedl při odůvodňování rozsudku předseda senátu Zdeněk Minařík.

Zelenka si podle soudních informací žil na vysoké noze. Bydlel po penzionech, hrál na automatech, na kterých byl schopný prohrát až třicet tisíc za týden, sázel na různé sportovní zápasy.

Navíc, po rozchodu se svou přítelkyní, utrácel velké peníze po nevěstincích. Z neutěšené situace mu chtěli pomoci jeho rodiče, kteří za něho i část dluhů zaplatili.

Zelenka ovšem jejich pomoc odmítal. „Měl bych kapesné okolo dvou tisíc. To pro mě bylo naprosto nereálné,“ svěřil se mladík soudu.

„Podle znalců má obžalovaný neúctu k lidskému životu. Zmařil by lidský život kvůli nízké finanční částce. Navíc jeho osobnost nese sociopatické rysy. Trpí pocity méněcennosti ale má egocentrické až narcisistické rysy,“ podotkl soudce.

Dnešní rozsudek není pravomocný. Zelenka se proti němu na místě odvolal. Žalobce si ponechal čas na rozmyšlenou.