Téměř rok se měla čtveřice vietnamských mužů živit prodejem pervitinu. Za tu dobu ho měli prodat do Německa několik kilogramů. Včera 4. června kvůli tomu stanuli před senátem Krajského soudu v Plzni. Místo výpovědí ale jen zarytě mlčeli. Každý z nich jen řekl, že není ani slova pravdy na tom, co je napsán v obžalobě.

Státní zastupitelství žaluje 33letého Trong Nguyena Binha z Horního Slavkova za to, že od jara roku 2005 měl prodávat pervitin několika Němcům. Ti si pro něj jezdili k jednomu supermarketu v Chebu. Do Německa, kde jej dále distribuovali, jej převážela jedna z žen v tělních dutinách. Jenže v září roku 2005 spadla na hraničním přechodu Vojtanov klec. Na to nedoplatil pouze Binh, ale i další dva muži – 41etý Hung Nguyen Thien z Ostrova a o tři roky starší Quang Trinh Dang ze Sokolova. Ti měli Binhovi pervitin pro Němce obstarávat.

Binh nebyl jediný, komu Thien a Dang měli drogu obstarávat. Dalším překupníkem, který měl podle spisu kontakt s Němci, byl také 29letý Trung Hoang Thanh z Chomutova. Ten se prodejem drog živil až do března 2006. Tehdy policie vtrhla do jeho bytu.

„Na místě bylo nalezeno deset gramů heroinu a více než půl kilogramu pervitinu,“ vypočítala státní zástupkyně Věra Brázdová.

„K tomu nemám co říct. Nic jsem něudělal. O ničem nevím,“ odvětil jí na to Thanh přesně po vzoru zbylých tří spoluobžalovaných.

Předseda senátu Roman Dočkal stání naplánoval až do konce července.