Soud jej uznal vinným, že loni v listopadu napadl v bytě v Alešově ulici svou o čtyři roky starší manželku Bohuslavu. Nejprve ji povalil na zem a pak jí dupl na pánev do oblasti genitálu. Útok byl tak intenzivní, že jej žena přežila jen o pár hodin. Místo toho, aby přivolal lékařskou pomoc, odešel na pivo.

Herejk se před lety léčil ze závislosti na alkohol, ale pít nikdy nepřestal. Stejně tak jeho manželka. „Oba manželé holdovali konzumaci alkoholu v nadměrném množství. To se projevovalo finanční tísní,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta. Také kvůli penězům se manželé Herejkovi neustále hádali. Když si jednou Herejková přivedla domů milence, šel její manžel spát do sklepa.

Herejková navíc užívala prášky, kterými si měla léčit deprese. Prášků brala až čtyřikrát více, než měla předepsáno lékařem. Do toho pila alkohol a kouřila marihuanu.

Herejk svého činu před soudem litoval. Ovšem svou výpovědí senát neobměkčil. Znalci navíc potvrdili, že útok byl velice masivní a velmi silný. Poškozená utrpěla takové zlomeniny, které nebyly slučitelné se životem. Obžalovanému za to hrozil dokonce výjimečný trest. „Když jsme přihédli k polehčujícím okolnostem, uložili jsme desetiletý trest, tedy na spodní hranici zákonné sazby,“ dodal Špeta.

Rozsudek zatím není pravomocný. K odvolání se Herejk ani státní zástupkyně nevyjádřili.