„Zejména jde o vloupání do restaurací, rekreačních a hospodářských objektů. Za poslední dva měsíce byla jedna restaurace vykradena dvakrát a jednou také sokolovna. Kožlany jsou malé město a takovéto zvýšení trestné činnosti je pro jeho obyvatele doslova alarmující. Proto jsme se rozhodli hlídky posílit,“ uvedl zástupce velitele kralovických policistů František Švec.

V Kožlanech se tedy od tohoto týdne budou pohybovat dva policisté. „Vozidlo budou mít k dispozici, ale město budou procházet pěšky,“ pokračoval Švec. „Nějaké podněty, které by k odhalení pachatele mohly vést, už ale máme,“ ujistil zástupce.

Starosta Vladimír Přibyl se spolu s policií domnívá, že krádeže možná souvisí se zmizelou bustou Matěje Beneše. „Není snad týden, aby u nás policisté něco neřešili,“ řekl. „Policisté budou mít spíše preventivní efekt, je mi jasné, že u nás nebudou moci být pořád. Ale pokud se podaří něčemu zamezit nebo někoho dopadnout, bude to samozřejmě jen dobře,“ konstatoval starosta.

Ukradenou bronzovou bustu otce prezidenta Edvarda Beneše jsou podle mluvčího severoplzeňských policistů Josefa Aubrechta připraveni hledat i jejich zahraniční kolegové. „Není vyloučeno, že by se mohla objevit na cizím trhu. Spolupracujeme proto i s německými policisty,“ zakončil mluvčí.