Nelze dodržet rozestupy

ANO V restauracích a hospodách všeho druhu platí dosud jasné hygienické předpisy podobně jako v obchodech. Ty se večer ovšem nedaří dodržet. Alkohol snižuje zábrany, lidé cítí potřebu spolu komunikovat. Hloučky lidí se tvoří i venku. S postupujícím večerem je družnost čím dál vřelejší. Takové srocení, většinou bez roušek, je ideální prostředí pro přenos koronaviru.

NE Vše záleží na majiteli, zaměstnancích a ukázněnosti hostů. Kvůli tomu, že se někde děly excesy, nelze trestat tisíce provozoven, kde je všechno v pořádku. Pokud byl někde problém, tak v prodeji alkoholu u stánků. Tam vznikaly pochopitelné, ale nebezpečné vánoční dýchánky. V restauraci, kde všichni hosté sedí v dostatečné vzdálenosti od sebe a navíc zabezpečené zavírací hodinou, nic takového nehrozí.

Kavárny a restaurace po lockdownu.
Nad restauracemi se opět smráká. Vláda rozhodne o zpřísnění opatření

Horská střediska jsou riziko

ANO Lidé se těší na lyže. Mnozí si už objednali pobyt v hotelích, restaurace již otevřely. Vláda přislíbila poněkud předčasně, že lyžařská sezóna začne osmnáctého prosince. Počty nakažených však prudce vzrůstají. Kdyby zůstaly hotely a restaurace na horách otevřené, nelze zabránit další vlně epidemie. Setkávají se tam totiž lidé z různých okresů a krajů.

NE Lyžování samo o sobě je zdravé a na sjezdovkách se virus může přenést stejně výjimečně jako na procházce v parku. Hotely a restaurace potřebují lyžaři jako zázemí. Nelze dopředu vinit jejich provozovatele, že budou porušovat hygienické předpisy. Pro mnohé z nich je to otázka ekonomického života a smrti. Udělají všechno pro to, aby si nenechali zničit sezónu.

Premiér Andrej Babiš
Opatření se nejspíše zpřísní, řekl Babiš. Zákaz prodeje kávy s sebou je nesmysl

Vánoce a Silvestr musí být doma

ANO Žádná z evropských zemí, kde počty infikovaných stoupají, nepovoluje vánoční a silvestrovské veselí. Při tom ve srovnání na počet obyvatel zdaleka nedosahují zdejších „rekordů“. Doba vánočních svátků může epidemii poněkud zabrzdit. Lidé si berou dovolenou, tráví čas se svou rodinou, počet společenských setkání se sníží, pokud zůstanou hotely a restaurace zavřené.

NE Vláda už jednou povolila hotelům a restauracím, aby otevřely. Pokud je teď po týdnu či čtrnácti dnech uzavře, ztrácí zbytky důvěry. Lidé budou zákazy vědomě i spontánně porušovat. Státní moc nemá dost prostředků ani autority, aby zasáhla. Ilegální dýchánky jsou z epidemického hlediska mnohem nebezpečnější, než kdyby zůstalo otevřeno a dodržovaly se předpisy.