Když ji zahlédnete mezi stromy, usazenou v prudkém svahu pošumavského lesa, máte pocit, že ji tam kdysi postavili trampové. Podobně totiž vypadají jejich chaty, které najdete ukryté na místech, kde doslova dávají lišky dobrou noc. Až při bližším průzkumu zjistíte, že jde o novou stavbu. Architekta Petra Šandu, který ji postavil, inspirovaly posedy. Těch v lesích na Prachaticku objevíte víc než trampských obydlí, proto svou útulnu nazval Posed Uhlík.

Ocelový dům v Texasu.
Pět domů, ze kterých jde hlava kolem. Jejich autoři se nebáli divočit

„Moc se nám se ženou líbí unikátní chatičky, které vyrostly v přírodním parku Dobčické rybníčky kousek od Českých Budějovic. Tůně, mokřady, rybaření. Chtěli jsme udělat stejně pěknou věc v pošumavském lese,“ vysvětluje Petr Šanda.

Útulna poblíž řeky a v tichu lesa

Chvilku trvalo, než našel ideální prostor pro vybudování své lesní útulny. „Objevili jsme ho kousek od vesnice Záblatí. Prudký svah, kolem dokola hustý porost, nedaleko řeka Blanice,“ popisuje lokaci. Projekt vytvořil sám, svépomocí se podílel na velké části stavebních prací.  „Hlavní konstrukci a pohledové prvky dělal kamarád, který je šikovnější,“ dodává architekt.

Od začátku měli Šandovi jasno, že půjde o útulnu, sloužící lidem, kteří mají chuť prožít pár dnů v tichu lesa nebo pěstují aktivní turistiku, ať už pěší nebo cyklistiku, a místo kufru si hodí na záda batoh nebo krosnu. Na zádech si ostatně musí každý návštěvník donést potraviny.

V kamnech se topí, pohodlná lavice láká ke chvilce lenošení.V kamnech se topí, pohodlná lavice láká ke chvilce lenošení.Zdroj: se souhlasem Jakuba Lysáka

Posed je usazený na šesti pilotech

Dřevěný posed je usazený ve svahu na šesti vrtaných pilotech. Podloží tvoří skála. Má tři výškové úrovně, v nejnižší je technické zázemí. Obytný prostor o velikosti dvaceti pěti metrů čtverečních je přístupný z terasy.

Prosklená stěna s lavicí láká k odpočinku, o teplo se dokážou postarat kamínka a v kuchyňském koutku slouží k vaření plynová deska a k uchování zásob lednička. Žebřík spojuje společenskou část s ložnicí, určenou jen pro dva.

Důmyslné poskládání boxů poskytuje bytům střešní zahradu.
Unikátní stavba Habitat 67: Vzbuzuje údiv, vypadá jako živá a je celá z kostek

V patře nechybí koupelna, relaxovat se dá v sauně. Na mytí a toaletu se používá zachytávaná dešťová voda. Odpadní vody z kuchyně, sprchy a umyvadla putují do nádrže, kterou pak Šandovi odvážejí na domovní čistírnu. Toaleta je řešená jako chemická s využíváním ekologických prostředků.

Využili japonskou techniku opalování

Chata využívá solární energii, která je k dispozici pro svícení, ohřev vody a provoz ledničky. Přes léto vyrábějí elektrickou energii fotovoltaické panely, ostrovní systém na baterii ji uchovává.

V interiéru jsou stěny obloženy smrkovou překližkou, podlahu chrání dub. Pro ochranu vnějšího dřevěného pláště posedu netradičně využil Petr Šanda japonskou techniku opalování, proto se posed jmenuje Uhlík.

Japonská technika opalování dřeva. Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Yakisugi, chcete-li Shou Sugi Ban není pouze efektní úprava, ale fakticky prodlužuje životnost dřeva, aniž by bylo nutné používat chemické konzervační látky nebo barvy, i jeho zvýšenou odolnost vůči ohni.

Japonská technika Yakisugi

Shou Sugi Ban, neboli Yakisugi v japonštině znamená spálená cedrová prkna. Tato pradávná technika pro povrchové úpravy dřeva se využívá, protože má výborné konzervační účinky. Prkna se nejdříve opálí. V minulosti se svazovala tři prkna, aby vytvořila komín, který se uvnitř zapálil. Během několika minut dostatečně zčernala, pak se plameny uhasily studenou vodu, aby nedošlo k popraskání a kroucení dřeva. V současné době se používají propanbutanového hořáky, případně speciální pece.

Zuhelnatělý povrch je pak nutné ještě upravit kartáčováním, broušením, lakováním či napuštěním olejem, aby se dosáhlo dokonalejšího vzhledu. Budete-li věřit Japoncům, takto ošetřené dřevo vydrží minimálně osmdesát let.