Po celodenním jednání Petr Fiala oznámil, že se pětikoalice dohodla na znění koaliční smlouvy, programových prioritách a struktuře vlády. Detaily nesdělil, ale s veřejností se podělil alespoň o rozdělení vládních postů mezi koalice SPOLU a PirSTAN.

Ministrů bude osmnáct, tedy o čtyři víc než má současný kabinet (Karel Havlíček obhospodařuje dva resorty). Dominovat v něm bude ODS. Středopravicová vláda se vrací k postu ministra pro vědu, výzkum a inovace, které by mohl znovu obsadit lidovec Pavel Bělobrádek. Pokud vytvoří akční dvojici se šéfem průmyslu Věslavem Michalikem ze STAN, nebude to špatný krok.

Martin Komárek.
Ukaž, hoste, „koviděnku“!

„Je nutno opět rozjet propojení vědy a průmyslu, vést debatu o cílených investicích po jednotlivých oborech,“ uvedl Bělobrádek pro Deník, aniž by svoje angažmá potvrdil. V tom mu přitakává i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která klade důraz na výzkum a inovace v chytré, k životnímu prostředí vnímavé modernizaci společnosti.

Piráti prosadili novou pozici ministra pro legislativu, o níž mluvili již před volbami. V minulosti šlo o místo vyhrazené pro šéfa spravedlnosti, ale pokud myslí Fialův tým vážně prosekání legislativní džungle, vyřazení dávno mrtvých norem a hlavně kvalitní a smysluplnou přípravu všech nových předpisů, nemusí být ani tento počinek marným gestem. Jde jen o to, zda si politický matador ODS Pavel Blažek jako ministr justice porozumí s hlavním legislativcem. Bude-li to Pirát Jakub Michálek, nemusí to jít zrovna hladce. Logičtěji by znělo jméno Vladimíra Balaše ze STAN, bývalého šéfa Ústavu státu a práva, ale toho stranické počty asi vyřazují ze hry.

Kateřina Perknerová
Platy, křesla. Nešťastný začátek

V ní naopak na nové ministerstvo pro evropské záležitosti zůstává Radim Sršeň (STAN), což je opravdu dobrá zpráva. Sršeň se v unijní problematice spojené s digitalizací a moderním pojetím evropanství opravdu vyzná a české předsednictví EU by nepochybně zvládl na jedničku.

V trojici s Petrem Fialou a zvažovaným poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem by to byl silný tým. Ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátů by vlastně vůbec nepotřebovali. Pokud to tak skončí, Černínský palác se stane doslova vykuchaným ministerstvem.