Ještě čtyři dny a můžete si sundat roušku. Tedy když půjdete po ulici maximálně ve dvou a nebudete se chtít tulit. Jinak musíte stále držet odstup na dva metry a chránit si nos a ústa. Tak rozhodla vláda. Je asi nejvyšší čas, aby její členové sáhli po osvědčeném receptu z českých pohádek, hodili na sebe kutnu a šli mezi lid.

Dostali by jeden groš za každého vzorňáka, který má nasazený respirátor, třeba na dětském hřišti, v parku nebo před výdejovým okénkem. Ačkoli konzumovat venku a bez se může také až od pondělí, dávno to už nikdo nedodržuje.

Kateřina Perknerová
Český guláš. Značka Nejedlý

Před bistry a restauracemi jsou rozprostřené lavičky, často z domácích zásob, a na nich jarně naladěné obyvatelstvo vesele rozpráví, pije a jí. Policisty ani nenapadne je kontrolovat, natož pokutovat. Zkrátka lidé se začali rozvolňovat sami, aniž by dali na nějaká opatření ministerstva zdravotnictví.

Nakažených a hospitalizovaných je stále méně, a tak se občané chovají podle svého rozumu. Venku v celé obličejové nahotě, uvnitř zahalení. Pokud na židlích před hospůdkami dodržují rozestupy, připadá mi to epidemiologicky obezřetnější, než když se tlačí v chumlu u okénka. A vám?