Byli byste schopni dodat tak velké žulové bloky ve dvou až 30tunových jednolitých kusech a v perfektní kvalitě?
Ano, jistě. V minulosti jsme již zvládli podobná díla, např. šestnáctimetrový pomník s leštěným monolitickým obeliskem „Praha svým vítězným synům“ Pod Emauzy v Praze, „Obelisk svobody“ v Olomouci, žulový sokl pod jezdeckou sochou Svatopluka na Bratislavském Hradu, obelisky „Tančící v Antibes“ „Strážce ticha“ a další.

Odstranění popraskaných pylonů pomníku Díky, Ameriko! v dubnu 2016
Žula na památník Díky, Ameriko! nemusí být z Česka

Objevují se pochybnosti o tom, zda vůbec v ČR existuje lom, kde je možné je vytěžit. Víte o takovém místě? O jaký lom jde?
Náš lom Vápenice I. má velmi dobré uložení a je roztěžen tak, že už od devadesátých let je možno zde vylamovat surové bloky mimořádných rozměrů. Například při přípravě sochy pro Bratislavský Hrad byl navržen padesátitunový podstavec čtyřdílný. My jsme nabídli monolitický, ale z cenových a montážně-technických důvodů investor zvolil sokl dvoudílný. Připravili jsme surovinu pro poloviny čtyři, aby bylo z čeho vybírat. A obdobným způsobem bychom chtěli postupovat i v případě pylonů pro Plzeň.

Podle projektanta původního pomníku musí být žula stejná jako byla, tedy bez tmavých minerálních skvrn. A to je údajně problém a nejvíce se požadavku kvalitního kamene blíží žula z Itálie. Co na to říkáte?
Žula je přírodní produkt. V menší či větší míře se barevné shluky a přechody v ní vyskytují a Vápenická žula není výjimkou. Kvalitní žuly najdeme samozřejmě nejen v ČR a Itálii, ale po celém světě. S různými parametry, vzhledem i cenou.

František Rajtoral spáchal sebevraždu. U Doosan arény vzniklo pietní místo.
Fanoušci zapalují u stadionu svíčky. "Františku, nezapomeneme," zní z Viktorie

Přihlásíte se do výběrového řízení? Jak si časově představujete harmonogram výstavby nového pomníku Díky, Ameriko!?
Do výběrového řízení se přihlásit můžeme nebo dodat veškeré materiály a montáže přírodního kamene jako podzhotovitel. Harmonogram určený zadavatelem je pro nás určitě splnitelný. Na tuto pro nás prestižní akci jsme se začali připravovat krátce po odstranění původního pomníku. Již od léta 2016 máme uvolněnou a „zarezervovanou“ lavici, kde oba pylony chceme vytěžit. Po zveřejnění technického zadání budeme nyní na tom místě v dobývání pokračovat a polotovary ve správných rozměrech vylomíme. Jsem přesvědčen, že to nebude marná práce. Pokud bude zvolena jiná surovina, tyto bloky se určitě využijí pro další kamenosochařská díla.