Jasno má být příští pátek 28. dubna, kdy se budou na radnici otevírat obálky s nabídkami firem. Končí totiž jednokolové výběrové řízení, do něhož se může přihlásit kdokoliv.

Na podzim? Uvidíme

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) míní, že pokud půjde vše bez problémů, mohl by nový památník stát u Práce na podzim. „Vybereme firmu, která kompletně zajistí celou zakázku. Tedy od dodání kamene přes stavbu památníku po výměnu inženýrských sítí u Práce,“ řekl Šindelář. Výsledné dílo má být přesnou kopií původního památníku.

Pylony dočasně nahradily kovové kryty
Žulu pro památník najdeme i v Česku, říká firma, která má zkušenosti v oboru

Kámen nemusí být český

K pochybnostem, zda je vůbec v Česku možné vytěžit mnohatunové kamenné monolity v perfektní kvalitě, je zdrženlivý. „Je to věcí společnosti, která dá nabídku,“ uvedl. Šéf magistrátního odboru investic Pavel Grisník podotýká, že může a nemusí jít o český kámen. „Naší podmínkou je dodání perfektního kamene. Jestli bude vytěžen v Česku nebo jinde, není podstatné,“ řekl Grisník.

Projektant původního pomníku architekt Jan Soukup totiž říká, že v českých lomech to může být problém. „Nejsem si jistý tím, že se tu dá vhodný perfektní kámen vytěžit,“ poznamenal Soukup. Kámen podle něj musí být jednolitý a perfektní. Za nepřípustné považuje viditelné shluky minerálů, které se v některých českých lomech v kameni objevují.

František Rajtoral
Fotbalista Rajtoral spáchal v Turecku sebevraždu

Třikrát pod rentgen

Podle Pavla Grisníka si kvalitu město dokáže ohlídat. „Nabídnutý kámen se bude třikrát rentgenovat,“ prohlásil Grisník. Jednou po vytěžení, podruhé po opracování a potřetí po osazení na místo u Práce.

Tím se chce radnice vyhnout tomu, že by se pomník postavil ze žuly, která by později mohla popraskat. To se stalo kameni na původnímu podmínku, jenž musel být odstraněn. Na nový památník osvoboditelům radnice vyčlenila 14 milionů korun.

Památník Díky, Ameriko!Základní kámen byl položen v r. 1990, v květnu o pět let později byl památník slavnostně odhalen. Vloni se musely dva více než 12tunové pylony odříznout kvůli hlubokým prasklinám v kameni, protože hrozilo zřícení památníku. Radnice pak rozhodla, že Plzeň postaví památník nový.