Dvanáct lidí čekalo v sobotu kolem 14. hodiny na poliklinice na Denisově nábřeží v čekárně jediné zubní pohotovosti v Plzeňském kraji. „Už jsem nevydržela bolestí, zub mi tu vytrhli,“ řekla vycházející pacientka. Měla oteklou tvář, v ruce kartičku pojištěnce a štěstí. Na ošetření nečekala déle než hodinu.

Paní Jitka H. se svěřila s drastičtějším zážitkem. Na pohotovost přišla před pár týdny se zubem ošetřeným od své lékařky, který se ale o víkendu zanítil. „Vyděsila mě už cedule, že nemusím být ošetřena nebo že se musím předem objednat. A že jiná pohotovost dostupná není,“ řekla pacientka. Na ošetření čekala několik hodin a ven vyšla se slovy ´už nikdy více´.

Pohotovost nefunguje od letošního roku nonstop jako dříve, ale je omezená. Ve všední dny od 18 hodin do půlnoci, o víkendech mezi 6-18 hodinami. Cedule ještě pacienty varuje, že dvě hodiny před koncem je nutné se předem objednat.

Je to zřejmě obrana proti tomu, že lidé pohotovost zneužívají. „Chodí sem zahraniční dělníci rovnou ze stavby, v čekárně jsem byl pomalu jediný, kdo měl pojištění. Oni neumějí česky a zdržují,“ poznamenal další z pacientů. Na dveřích ordinace je ceník skutečně vylepený. Akutní ošetření bez registrace 310 korun, extrakce dočasného zubu 87, stálého 190 korun.

Mnozí pacienti, a to nejen zahraniční dělníci, zase nemají svého stálého zubaře a jakýkoliv problém řeší pohotovostí.

Co se týká zahraničních dělníků, problém přiznává i radní kraje pro zdravotnictví Milena Stárková. „Někteří z nich tu jsou takto u zubaře vůbec poprvé, mají chrup ve špatném stavu. Lékař na pohotovosti je musí ošetřit,“ poznamenala. Řekla, že jde o problém nejen Plzeňského kraje. „Budu apelovat na ministra zdravotnictví, že je třeba to urychleně řešit a donutit k zodpovědnosti pracovní agentury, “ dodala Stárková.

Sehnat zubaře na pohotovost je dlouhodobý problém. Když kraj vloni vypisoval výběrové řízení na provoz pohotovosti, nepřihlásil se nikdo. Zabralo až omezení ordinačních hodin.

Pohotovost v Plzni zajišťuje společnost EUC Klinika Plzeň Denisovo nábřeží. Na dotaz ohledně současné situace její mluvčí ani nikdo jiný během několika dní neodpověděl.

Martin Zrzavecký
Primátor obhájil čelo komunální kandidátky