Na 1400 zapomenutých předmětů a 47 opuštěných vozidel skončilo loni ve ztrátách a nálezech centrálního plzeňského obvodu. Ještě do minulého roku byla doba uchování těchto věcí pouze šest měsíců. Teď se situace dramaticky mění. Podle nového občanského zákoníku se lhůta prodloužila na tři roky. ÚMO 3 teď řeší, kam se všechny nashromážděné věci vlastně vejdou.

Mezi obvyklé předměty, které přistanou ve skladu, jsou drobné osobní věci. „Nejčastěji tady máme deštníky, hodinky, prázdné peněženky, školní potřeby, oděvy nebo sáčky s přezůvkami," vyjmenovala za centrální městský obvod Lucie Hůrková. Výjimkou nejsou ani jízdní kola, mobilní telefony, osobní doklady, klíče či brýle. „Objeví se u nás ale i finanční obnosy nebo invalidní vozík," konstatovala Hůrková. Dodala, že množství zapomenutých předmětů se stále zvyšuje. Zatímco v roce 2013 zaevidovali úředníci 1112 nálezů, v minulém roce se počet zvedl na 1400.

Do skladů (jde o několik garáží a sklepů) ´trojky´míří věci z celého města, ale také z Plzeňských městských dopravních podniků a Českých drah (ČD). V případě ČD končí v západočeské metropoli řada vlakových spojů. Pokud průvodčí ve vagonech nalezne něco zapomenutého, zůstává to nejdříve na stanici, až poté se věci odvážejí do centrálního skladu. Měsíčně se jedná o dvacet až třicet věcí, mezi nimiž jsou zpravidla klíčenky, oblečení, batohy, ale i mobily, fotoaparáty nebo notebooky. „Ve vlacích ale zůstaly například plyšový medvěd, taška se špinavým prádlem, kočárek, erotické pomůcky nebo rukopis básníka Petra Hrušky," uvedla tisková mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Lidé se zpravidla hlásí o ztracené věci velmi rychle. „Ozvou se ihned, nejpozději do dvou dnů. Ideální řešení je zavolat na kontaktní linku 840 112 113 a sdělit konkrétní informace. Pracovníci se spojí s vlakovým personálem, který může věc vzít k sobě a předat. V Plzni je také možné zajít do ČD centra," vysvětlila Pistoriusová. Linka funguje od června 2012. Zpočátku zaznamenali zaměstnanci 450 telefonátů měsíčně, dnes se ozývá přibližně 1500 lidí.

„Při vyzvednutí je potřeba předložit občanský průkaz, detailně popsat věci a také zaplatit 50 korun," doplnila Pistoriusová. V případě skladů centrálního obvodu je pak postup téměř identický, až na ten rozdíl, že lidé za ztracené věci nemusejí platit. Překvapující ovšem je, že na ÚMO 3 nemíří majitelé zapomenutých předmětů, ale z velké většiny lidé, kteří se chtějí jednoduše obohatit.

Pokud si vlastník do šesti měsíců věc nevyzvedl, propadla magistrátu. Ten předměty, jež měly ještě nějakou hodnotu, vydražil. Zdá se, že právě kvůli lednové změně občanského zákoníku dražby značně omezí, ne-li zcela zruší. Předměty totiž musejí být uschovány ve skladu tři roky, tím ale ztrácí na své hodnotě. Centrální obvod však musí řešit daleko zásadnější věc, a to kam všechny nashromážděné věci po uvedenou dobu uskladnit. „V současnosti vyklízíme další prostory, konkrétně několik garáží," dodala Hůrková.