Pro turisty je podle průzkumu Deníku na spoustě míst v Plzni značení nedostatečné, chybí nebo je zmatečné. „Přijela jsem z Karlových Varů, chtěli jsme se s dětmi podívat do Muzea strašidel, ale nenašli jsme ho," svěřila se Deníku Anna Brázdová, která skončila s ratolestmi u plzeňských kašen na náměstí Republiky netušíc, že muzeum se nachází jen pár metrů od nich na druhé straně katedrály.

Takových případů je bohužel víc. Na hlavním nádraží je situace ještě optimistická. Turista vystoupí z vlaku, seběhne do haly a ihned na něj vykoukne několik možností, kde se může informovat. A pokud se rozhlédne, najde i infocentrum schované po straně schodiště.

Pak už to tak slavné ale není. V infocentru návštěvníkovi poskytnou mapku s plánem města, na té se ale například nedozví, kde si může ve městě odskočit. Ze všech toalet, které se v Plzni nachází, jsou zde značeny pouze dvě – na náměstí Republiky a na Americké třídě. „Je tu moc hezky, hlavně oceňuju tu spoustu kašen, když je teď takové teplo," svěřila se Marie Havlíčková z Českých Budějovic. „Co se mi ale nelíbí, je značení toalet. Kdybych nenarazila na infomapu, žádné bych nenašla," postěžovala si Havlíčková.

Právě tyto mapy, které mnohým turistům nejvíce pomohou, se ovšem ve spoustě případů nachází nesmyslně daleko od míst, kde by je lidé vyhledávali nebo potřebovali. Na hlavním nádraží je jedna až téměř u silnice, přestože by vhodnější byla blíže vchodu, na Americké třídě u Mrakodrapu je tabule několik desítek metrů od zastávky trolejbusů, na autobusovém nádraží turista také mapu hned po vystoupení nebo v dohledu nenajde.

„Vystoupila jsem tu, protože mi známý řekl, že je to od Mrakodrapu na náměstí nejblíž. Tady jsem se ale zasekla, protože jsem nemohla najít žádnou směrovku," řekla Andrea Černá z Klatov.

Obdobná situace je s rozcestníky umístěnými na spoustě míst v Plzni. Největším kamenem úrazu je tu ovšem jazyk – šipky jsou pouze v češtině, a tak turista neznalý místních jmen nenajde nic. Tyto rozcestníky opět často stojí na místech daleko od zastávek, kde jsou vidět buď obtížně nebo kvůli sloupům trolejí či osvětlení vůbec. Na některých je také značení, které na rozcestníku o kus dál chybí.

Zářným příkladem toho je značení v Křižíkových sadech. V blízkosti Mlýnské strouhy jsou dva rozcestníky – na vzdálenějším od ní jsou značené toalety, na bližším už ne, a to i přes fakt, že z tohoto místa zastrčené toalety ještě vidět nejsou.

Ještě dokonalejším zmatením pro turisty ovšem jsou cedulky na Americké třídě, které směřují na zcela opačnou stranu. „Samozřejmě jsme o tom nevěděli a budeme se snažit to co nejdříve dát do pořádku," slíbil Jaroslav Hůrka ze Správy veřejného statku. „K takovým chybám může dojít buď lidským přičiněním nebo i vlivem počasí, například při silnějším větru, záleží na okolnostech," upřesňuje Hůrka.

Eliška Hřebenářová