Rok 2013 zapíše do pomyslné knihy rekonstrukce zámku Žinkovy důležitou kapitolu. Jihoplzeňské památce se totiž vrátí velká část její původní tváře – společnost CE Brno, která má oživování zámku a jeho přeměnu na multifunkční areál na starost, počítá s obnovou zhruba poloviny plochy fasád.

Řemeslníci a restaurátoři se do práce pustili už vloni v prosinci a podle jednatele CE Brno Jiřího Kocmana skončí letos v listopadu. „Prioritou je samozřejmě čelní fasáda s dominantní hodinovou věží," sdělil Kocman Deníku.

Příprava obnovy fasád trvala dva roky. „Během nich byla provedena celá řada průzkumů a expertiz. Díky takzvaným mikronábrusům jsme například zjistili původní barevnost oken, kterou nyní zcela respektujeme. Okna a dveře zámku tak budou mít sytou temně zelenou barvu," pokračuje jednatel.

V Žinkovech ale na letošek chystají i obnovu vitráží a oken kaple, soch, tří hodinových ciferníků i instalaci zvonkohry, která na zámku nikdy nebyla. „Tyto práce doprovodí obnova omítek, kamenných prvků, plastik a podobně. O vše se postarají převážně místní dodavatelé z Plzeňského kraje," dodal Kocman s tím, že letošní etapa obnovy vyjde na 16 milionů korun.

Největší podíl rekonstrukčních prací přijde na řadu v létě. Každý návštěvník tedy může přihlížet takřka historickému okamžiku.

Co se bude na zámku dít, ví také Občanské sdružení Pod Zelenou Horou, které každoročně spolupořádá prohlídky a jiné akce. „Mimořádné prohlídky Tajemství zámeckých komnat plánujeme na 29. a 30. června," říká předseda OS Pavel Motejzík. „Budou věnované filmové minulosti zámku. V Žinkovech se totiž natáčela řada pohádek, v parku prý i několik scén z Pyšné princezny. Připravujeme výstavu velkoformátových fotografií, promítání i divadelní scénky," dodává Motejzík.

Podle starosty Žinkov Jana Řežábka by se letos mělo konat také vícežánrové zámecké kulturní léto. „Minulé ročníky byly docela úspěšné, lidé k zámku chodili na koncerty i na filmy," popisuje starosta, který je rád, že se na opravě zámku stále pracuje. „Rádi bychom, aby společnost opravila také most pro pěší, který byl při povodních v roce 2002 málem zničen a dnes je oficiálně uzavřený," dodává.

Zámek Žinkovy

V první polovině minulého století patřil průmyslníku Karlu Škodovi, po něm odborovým svazům a po revoluci už jen měnil majitele a život z něho vyprchal. Zhruba do roku 2015 z něj má být kongresový a hotelový komplex.