Prvním dnešním tipem je DVD Pěna dní, které je k zapůjčení v Knihovně města Plzně. Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu francouzského spisovatele Borise Viana. Hlavní hrdina Colin žije se svými přáteli Nicolasem a Chickem v podivném světě. Jednoho dne potká svou osudovou lásku Chloé. Není jim však dopřáno si svůj cit užívat dlouho, protože Chloé je zasažena tajemnou nemocí. To fatálně naruší jejich dosavadní vztah…

Na ženy čeká román Co to bude?, jehož autorkou je nejprodávanější slovenská spisovatelka Táňa Keleová-Vasilková. Otázku, která je zároveň názvem knihy, pokládá Jana v kadeřnictví zákaznicím každý den. Se svojí dcerou žijí bez mužů a užívají si to. Po nečekaném úmrtí mladší sestry si k sobě Jana nastěhuje švagra a milovanou neteř. Jejich život se tak úplně změní. A to je jen začátek.

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje nabízí publikaci Tomáše Marvana a Michala Poláka s názvem Vědomí a jeho teorie. Je to první česká kniha mapující stav filosofického a vědeckého výzkumu vědomí. Jaké druhy vědomí lze rozlišit? Jaká je jeho evoluční funkce? Autoři ukazují nejnovější poznatky jak přírodních věd, tak filosofie, která se problematikou vědomí zaobírá.

Příznivci památek a regionální historie by si neměli nechat ujít novou ročenku Národního památkového ústavu v Plzni s názvem Památky západních Čech V – 2015: studie a zprávy. Představuje výsledky nejnovějšího výzkumu středověkých vesnických kostelů v oblasti Horšovského Týna nebo mohylového pohřebiště v Žákavé. Nechybí ani Koncepce památkové ochrany centrální části Plzně.

Posledním tipem jsou tři CD Staré pověsti české a moravské od Aleny Ježkové. Čtrnáct příběhů z počátku českých dějin získává jinou podobu, než jakou známe od Aloise Jiráska. Starodávné pověsti jsou konfrontovány s řadou novodobých poznatků, které je osvětlují. Posluchači se setkají s hlasy Jana Kačera, Boleslava Polívky, Jana Potměšila nebo Veroniky Gajerové.

Daniel Straka