Vše se odehrálo po 15. hodině. Žena se u řeky nedaleko čistírny odpadních vod procházela se psem, který ale najednou zahlédl nutrii a okamžitě se za ní pustil. Pronásledoval ji až na zamrzlou vodní hladinu, která jeho váhu neunesla.

Led rupnul a pes se ocitl ve vodě. „Žena se vydala zvířeti na pomoc. Po ledu se plazila, až se dostala až k němu, jenže když psa popadla a chtěla ho z vody vytáhnout, propadl se led i pod ní," popsal policejní mluvčí Jan Koželuh.

Tou dobou šel nedaleko osmačtyřicetiletý muž, také se psem. Křik sice slyšel, ale ne zřetelně a nevěděl, odkud přichází,. Navíc se mu zdálo, že patří spíš dítěti, které si hraje, než člověku v nouzi.

„Až jeho pes ho upozornil, odkud křik přichází, a muž v něm poznal volání o pomoc. A nebyl jediný, slyšela ho také lyžařka, která kolem právě projížděla na běžkách. Setkali se u břehu a viděli bezmocnou žena ponořenou po prsa v ledové vodě, jíž nezbývalo než šlapat vodu," pokračoval Koželuh.

Se záchranou dvojice neváhala ani na okamžik. „Lyžařka se vyzula z běžek a spolu s mužem se pak snažili ženu z vody vytáhnout pomocí lyžařských hůlek. Nakonec se jim to podařilo. Je to jejich velká zásluha," ocenil statečný čin policejní mluvčí.

Silně podchlazená žena na břehu zkolabovala. Předlékařskou pomoc ji ale poskytli přivolaní hasiči a pak už se jí ujala zdravotnická záchranná služba. „Je v pořádku," dodal Jan Koželuh.