Až do konce loňského roku Dagmar život a především cesty k lékařům usnadňoval průkaz ZTP. Od Nového roku o něj ovšem přišla. Rodinu o tom v prosinci vyrozuměl Úřad práce.

„Syn se radil s právníkem a okamžitě jsme podali odvolání. Jenže to nám v Praze zamítli. Vnučka prý má dvě ruce, dvě nohy a nepohyblivá není," popisuje paní Marie.

Epileptické záchvaty vnučky jsou prý silné. „Nemá je naštěstí moc často, ale je to utrpení. Navíc se ani nedokáže moc dobře orientovat a samotnou ji skoro nikam nepouštíme. Průkaz ZTP nám hodně pomáhal hlavně při cestách k lékaři, nic jiného jsme nechtěli ani nechceme – žádné ošetřování, žádnou podobnou péči. Staráme se o ni sami," dodává žena.

Předseda Národní rady zdravotně postižených ČR Václav Krása radí podat novou žádost a nechat si vystavit lékařský posudek znovu. „Pokud má paní ruku alespoň trochu pohyblivou, šance na ZTP je malá, ale epilepsie už je závažnější. Kdyby tyto záchvaty přicházely třeba jednou do měsíce, na průkaz by určitě nárok mít měla," míní Krása.

Žádostmi o průkazy občanů s těžkým zdravotním postižením se zabývá Oddělení nepojistných sociálních dávek Úřadu práce, kde prý podávání žádostí poté, co lidé neuspěli s odvoláním, není nic neobvyklého. Děje se to běžně a je třeba mít co nejaktuálnější lékařský posudek. „Může být třeba od jiného lékaře, než který jej vystavoval minule, protože každý lékař má na věc jiný pohled,," dozvěděli jsme se na úřadu.

Na rodinu Šťastných jako by se navzdory příjmení smůla lepila. Na první pohled podobný problém totiž před dvěma lety řešila i matka Dagmar, která přes dvacet let trpí roztroušenou sklerózou.

Také ona přišla od Nového roku o průkaz ZTP, ovšem byl to rok 2014, kdy se měnily předpisy a proces vydávání průkazů se vrátil před rok 2011, před systém nepovedených sKaret. Odvolání by tehdy nic nevyřešilo, bylo třeba rovnou žádat o nový průkaz.