Prezident Miloš Zeman potvrdil, že Česko zaplatilo za dvě unesené Češky v Pákistánu výkupné. Částka se podle jeho informací pohybovala kolem 150 milionů korun, a to podle kurzu využitého při přepočítání. Rozhodování o zaplacení označil za obrovské dilema. Zeman to řekl při návštěvě Plzeňského kraje v reakci na dotaz studentky při setkání s občany Kornatic na Rokycansku. Češky se zpátky domů dostaly loni v březnu po dvou letech v zajetí.

"Pokud vím tak 150 (milionů korun), ale záleží na tom, podle jakého kurzu to počítáte, což ale samozřejmě není podstatné," řekl Zeman na otázku, co říká na informace, že Česko zaplatilo za unesené 145 milionů korun.

Že Česko za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, zaplatila Česká republika šest milionů dolarů (zhruba 145 milionů korun), napsal týdeník Respekt. Zveřejnění částky vyvolalo silnou kritiku tajných služeb a vedení státu. Podobné informace totiž obvykle nebývají zveřejňovány.

Podle Zemana je zaplacení obrovské dilema. "Představte si, že bychom nezaplatili a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců. Ale když riskujete smrt českých občanů, tak si to téměř nikdy nebudete brát na svědomí, ledaže by ti občané byli usvědčení zločinci, tak byste si říkali, tak tady by je zavřeli, no tak nechte je únoscům, ale takový případ, pokud vím, nenastal," uvedl Zeman.