Davy nadšenců mířily ráno úplně nejdříve do sokolovny v Nepomuku, která sloužila jako start i cíl. Vybrat si bylo možné šesti i 50kilometrovou trasu, záleželo na sebevědomí každého. „Vybral jsem si cyklotrasu 55 kilometrů, měl bych to zvládnout,“ svěřil se Jaroslav Koranda, který do Nepomuku dorazil z Prahy. „O akci jsem se dozvěděl od známých – vypadá to tady vážně dobře, asi se příští rok vydám zase,“ řekl.

„V minulých letech už jsem tu několikrát byl a pokaždé to bylo něčím jiné. Letos mám s sebou i manželku, tak se nemusím bát, že bych zabloudil,“ zavtipkoval jeden ze vzdálenějších příchozích Vojtěch Široký z Moravské Třebové.

Uvnitř sokolovny panoval čilý ruch. U několika stolů bylo možné se zapsat do závodu, u jiných si zase pořídit nějaký ten suvenýr. „Kdo se vydal s dětmi na 6kilometrovou trasu, dostal i brožurku, protože na děti po cestě čekaly různé úkoly. Odpovědi na ně rodiče zapisovali a v cíli mohli dostat ceny,“ vysvětloval jeden z organizátorů Josef Sýkora. S dětmi na trasu vyrazila i Šárka Sýkorová z Plzně. „Jsme tu každý rok, se šesti kilometry nebudeme mít problémy,“ uvedla.

Bojovalo se i proti leukemii

U východu ze sálu sokolovny bylo možné narazit na tři dívky s kasičkou. Absolventky nepomucké základní školy ale nevybíraly další startovné nýbrž příspěvky na boj proti leukemii. Na otázku, jak štědří k nim turisté jsou, odpověděly téměř jednohlasně. „Jak kteří. Zatím to není nic moc, ale přes den určitě vybereme více,“ shodovaly se Barbora Kohoutová, Ivana Kokošková a Adéla Demelová.

Turisty neodradilo ani počasí, které kromě nevysokých teplot přinášelo i mrholení. „Aspoň že neprší. Takhle přece vypadá pravý podzim,“ říkali, když vyráželi. Tradicí už se stalo, že každý, kdo se do sokolovny úspěšně vrátil, dostal čaj a chléb se sádlem.

A kdo byl schopný v neděli ráno ujít ještě pár kilometrů, oslavil Světový den chůze 10 nebo 15kilometrovou trasou a samozřejmě i prohlídkou zámku legendárních Černých baronů, jehož jméno pochod nesl, Zelené hory.