Vloni se zámek návštěvníkům otevřel v červenci, letos v srpnu. Obec Klášter, které patří, chce měsíce střídat i do budoucna. O zavedení stálých prohlídek se zatím neuvažuje – asi by se nevyplatily a obec by nerada, aby si na ně návštěvníci zvykli a pak se objevil zájemce o zámek, který by je o ně zase připravil.

Obec na začátku letošního roku vypověděla nájemní smlouvu francouzské společnosti CCEC, která šest let chtěla Zelenou Horu proměnit v hotelové centrum. Starosta Zdeněk Bartošek doufá, že přijde další zájemce, který ale sliby splní.

Záchrana a rekonstrukce jižní terasy zvané sala terrena z roku 1880 začala v loňském roce a skončí v roce 2017. Vyjde na tři miliony korunZdroj: DENÍK/Pavel Korelus

Klášter momentálně na Zelené Hoře dělá doslova co může. Především druhým rokem zachraňuje jižní terasu zvanou sala terrena. „To je akce za tři miliony korun, na kterou jsme dostali 80% dotaci od ministerstva kultury. Hotovo by mělo být příští rok," řekl starosta a dodal, že zároveň s tím obec za více než 400 tisíc korun rekonstruuje elektroinstalaci zámku a jeho nasvětlení, na což získala dotaci od Plzeňského kraje stejně jako na obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie. V něm letos osadí repasovaná okna a příští rok přibude hlavní oltář od sochaře Václava Česáka.

Zámek Zelená HoraZdroj: DENÍK/Pavel KorelusPeníze shání Klášter různými způsoby – momentálně třeba nechává dělat rozbor vody v zámecké studni, již by mohl nabídnout sousednímu Nepomuku.

Mimořádné komentované prohlídky s bohatým doprovodným programem se konají dnes a zítra od 9:30 do 19 hodin, příští týden Zelenou Horu zpřístupní barokní minifestival Nepomucko sobě.

Návštěvníci zámku uvidí například výstavu věnovanou 200 letům nálezu Rukopisu zelenohorského. „Je to první profesionálně vytvořená stálá expozice v dějinách zámku," řekl manažer Mikroregionu Nepomucko Pavel Motejzík.