VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cena plzeňské dvanáctky se přehoupne přes 30 korun

PLZEŇ - Ceny plzeňských piv desítky Gambrinus a dvanáctky Pilsner Urquell prolomí v listopadu v restauracích zřejmě psychologickou hranici 20 a 30 korun za půllitr. Vyplývá to z ankety mezi plzeňskými restauratéry.

10.10.2007 1
SDÍLEJ:

Piva Plzeňského Prazdroje od listopadu zdraží o sedm procent.Foto: Deník/V. Leška

Podniky, v nichž se čepuje pivo Plzeňského Prazdroje, od úterka dostávají nové ceníky, podle nichž největší český výrobce piva zvýší od 1. listopau ceny v průměru o sedm procent.

Z ceníků vyplývá, že například sudovou desítku zdraží výrobce na půllitru o 70 haléřů na 12,20 Kč. Nejvíce ale zdraží dvanáctka dovážená v cisternách. Dosud stojí v přepočtu na půllitr 16,90 Kč. Nově to ale bude 18,10.

„Jestliže chceme udržet marže, musíme zdražit minimálně o dvě koruny. Protože ale i teď jsou zisky z piva mizerné, nevylučuji, že to bude i víc,“ uvádí Martin Šampalík, spolumajitel plzeňského The PUB, kde nyní stojí plzeňská dvanáctka 29 korun. Definitivní cenu zatím podnik nemá. „Ceník máme pár hodin a zdražit není jednoduché rozhodnutí. Dostali jsme se totiž k hranici 30 korun a je hrozně těžké jít přes ní. Spotřebiteli nevnímá tolik cenový rozdíl, když pivo stojí 26, 27, 28 nebo 29, jako když někde stojí pivo 29 a jinde 31. To už je psychologicky velký skok,“ dodává Šampalík.

Podobně mluví i Michal Balda z restaurace Cardinal Club. Desítku proto zdraží pouze o korunu z 19 na 20 korun, i když maržez piva jsou prý dlouhodobě velmi nízké."Zdražení výčepního Gambrinusu bylo šalamounské. Pivovar zdraží o sedmdesátník, aby hospodský zdražil o korunu a mlčel. Přehoupnout se přes 20 korun je nereálné. To by mohlo odradit některé zákazníky," říká Balda.

Jeho slova potvrdila i naše nedávná anketa. V ní 70 procent dotázaných uvedlo, že je pro ně přijatelná jakákoli cena do 30 korun u dvanáctky a do 20 Kč u desítky. Pokud ale cena bude vyšší,polovina dotázaných prý bude vyhledávat levnější piva nebo spotřebu omezí.

Plzeňský pivovar oznámil zdražení už na konci září. Jako důvod uvedl rostoucí ceny zemědělských surovin. „Například současná cena českého ječmene se blíží dvojnásobku ceny loňské,“ uvedl generální ředitel pivovaru Mike Short s tím, že ječmen tvoří u piva většinovou složku výrobních nákladů.

Hostinští berou jeho slova s rezervou. „Že se zdražují energie a suroviny,říká pivovar při zdražení vždyckya každý rok vykazuje vyšší a vyšší zisky,“ říká jeden z hostinských. Plzeňský Prazdroj, který ovládá zhruba polovinu českého trhu, zvýšil ceny i u dalších značek svého porfolia, tedy u Velkopopovického Kozla a Radegastu.

Nebude ale zřejmě zdražovat jediný. „O zdražování také uvažujeme. Ještě ale nemáme stanovené nové ceny a termín, kdy k úpravám dojde. V každém případě se ale budeme snažit zůstat pod cenami Prazdroje,“ uvedl mluvčítřetího největšího pivovau v zemijihočeského BudvaruPetr Samec. Budvarskou desítku v současnostiprodává státní pivovar za 10,90 Kč za půllitra dvanáctku za 15,10, přičemž obě ceny jsou za sudové balení.

Ceny Plzeňského Prazdroje

10.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dívka odešla na nákup. Domů se už nevrátila

Sobotní hádka dvou bezdomovců na Roudné skončila vraždou. Pachatel se po hrůzném činu šel udat. Skončil ve vazbě
5

Muž obviněný z vraždy skončil ve vazbě

Povedlo se, Chříč otevře školu

Chříč – Pivoňka bude děti vzdělávat pomocí metody Montessori.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Muž obtěžoval ženu. Policie ho hledala i vrtulníkem

Plzeň - V pondělí večer probíhala v okolí boleveckých rybníků rozsáhlá pátrací akce.  

Hladovou vydru prozradil pes

Příšov – Zvláště chráněné zvíře se zatoulalo do Příšova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení