O tom, že teplo nebude v Plzni výrazně zdražovat poté, co se podařilo uzavřít desetiletý kontrakt na dodávky uhlí ze Sokolovské uhelné, ujišťovala radnice vloni. Najednou ale přišlo skokové zdražení tepla o 15 procent, což je nejvíc od listopadu 1989. Rozhodlo o něm představenstvo teplárny. „Nastavování cen tepla je plně v jeho kompetenci," hájil rozhodnutí technický náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Zdražení vadí i plzeňské sociální demokracii, která dala svým radním úkol rozhodnutí o výši cen tepla dodatečně zvrátit. „S ODS o tom jednáme," potvrdil ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

I přes 15 % navýšení cen má Plzeň stále jedno z nejlevnějších vytápění v republice. Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely topí levněji jen Pardubice a Hradec Králové, které jsou napájeny z Opatovic.  Drápela odůvodňuje zdražení tím, že teplárna už zdaleka neprodává tolik elektrické energie, z čehož v minulosti profitovala až z 95 procent, a také novými nutnými investicemi. „Stovky milionů korun padnou na emise, musíme už nakupovat emisní povolenky. A další investice budou nutné do technologií, jinak nám zavřou kotle," argumentuje.

Opozice vyčetla radnici i výši 150milionové dividendy, kterou si radnice nechává z teplárny každoročně vyplácet. „Budí to dojem, že potřebujeme dividendu, abychom mohli postavit divadlo," podotkl Petr Suchý z TOP 09. Právě topkaři soustavně upozorňují na to, že příjmy z teplárny lepí díry v městském rozpočtu a zdražení by nemuselo být tak markantní, kdyby v hubených letech radnici stačil menší příspěvek ze zisku.

Jenže ani TOP 09 není v pohledu na městskou teplárnu zcela jednotná. V dozorčí radě Plzeňské teplárenské končí od ledna příštího roku její zástupce Tomáš Jílek, kterého sem  topka delegovala. Oficiálním důvodem je, že Jílek dostal  práci v Praze a nebude už mít na práci v teplárně čas. On sám se však netají tím, že k jeho činnosti tu měla strana výhrady. „Měl jsem s vedením plzeňské TOP 09 kvůli teplárně dlouhodobé rozpory," potvrdil Jílek. Zdůraznil však, že to není hlavní důvod jeho odchodu. „Dostal jsem práci ekonomického poradce pro ministerstvo zdravotnictví, budu se věnovat hospodaření nemocnic," vysvětlil Jílek s tím, že se mu rýsuje i další angažmá na jiném ministerstvu. Jílek přiznává, že se v případě Plzeňské teplárenské s názory svých spolustraníků zásadně rozchází. „Ale žádná stranická morálka mě nedonutí chovat se jinak. Trvám na tom, že teplárna funguje excelentně a i v době krize má výborné výsledky," prohlásil Jílek s tím, že druhou věcí jsou výrazné politické vlivy na tento městský podnik.

Jílka nahradí v dozorčí radě teplárny jeho stranický kolega Tomáš Trnka, který je zastupitelem na MO Plzeň 1 a věnuje se auditům.