Řidiči připravte se na možný kolaps! Dopravní situace v Plzni se v polovině června zřejmě ještě více zkomplikuje. Chystá se totiž uzavírka mostu v Jateční ulici, kudy denně projíždí stovky aut a autobusy městské hromadné dopravy.

„Trasa objížďky pro veřejnost by měla pravděpodobně vést směrem do centra přes Roudnou, například ulicí Tyršovou a Otýlie Beníškové,“ informoval včera náměstek primátora Jiří Uhlík.

Autobusy MHD by mohly po dobu uzavírky přejíždět Berounku po mostě, který se nachází v areálu čističky odpadních vod plzeňské Vodárny. „Zamezilo by se tak dalšímu prodlužování trasy městských autobusů, které by tudíž nemusely najíždět tolik kilometrů navíc. Lépe by také dodržovaly časy na svých linkách,“ doplnil Uhlík.

Jednání o tomto řešení jsou ale teprve na začátku. „Chystáme se v této věci jednat s plzeňskými dopravními podniky i s vedením plzeňské Vodárny. Všechno bude záležet na dohodě,“ říká ředitelka Správy a údržby silnic Kralovice Jana Kašparová.

Její záměr vedení Vodáren nezavrhuje. „Zatím s námi konkrétně nikdo nejednal. Most je dost úzký a bylo by samozřejmě třeba učinit některá bezpečnostní a provozní opatření. Za splnění určitých podmínek by to ale podle mne bylo možné,“ uvedl generální ředitel Vodárny Miloslav Vostrý.

Oprava mostu v Jateční ulici přes řeku Berounku, která má začít v červnu, si vyžádá přes pět milionů korun. Zaplatí je krajský rozpočet.

„Na mostě je třeba udělat hydroizolaci, odvodnění a nový povrch,“ uvedl krajský radní Miroslav Jaroš s tím, že most je v havarijním stavu a opravy nelze příliš odkládat.

Jaroš připouští, že hromadná doprava by v době prací mohla jezdit přes most v sousedním areálu vodárny. „V takovém případě by ale bylo nutné provést zkušební jízdu 15metrovým autobusem, aby bylo jasné, zda se v areálu vytočí,“ dodává Jaroš.

Ostatní doprava bude jezdit zřejmě přes Roudnou. „Každá uzavírka přináší problémy. Ve špičkách je Plzeň zacpaná, jestli jsou uzavírky nebo ne,“ říká majitel plzeňské taxislužby Karel Herlička.