„Oficiálně se součástí expozice stane 4. června, do té doby bychom pro něj chtěli najít atraktivní přezdívku," uvedl mluvčí science centra Tomáš Moravec. Techmania proto vypsala soutěž a hledá vhodný název. Dosud se sešly čtyři desítky návrhů. Okřídlený šíp, Pivídek, Poslední přeživší, Zahradníček nebo Dromedár – to jsou jen některé z nich. „Zapojili se nejen naši návštěvníci, současní i bývalí zaměstnanci ŠKODA, ale i lidé z celé republiky," upozorňuje Moravec.

Trolejbus Škoda 3Tr3, který se vyráběl v letech 1947-48 je jediným dochovaným strojem svého druhu. Trolejbus s označením 119 prošel od prosince roku 2010 totální rekonstrukcí, nyní práce na jeho uvedení do původního stavu vrcholí. Zrenovován byl podvozek i původní motory, karoserii bylo třeba dotmelit a trolejbus dostal i nové sedačky. Před časem žamberská firma hledala náhradu za dveře, které se nedochovaly. Díky náhodě se podařilo vyrobit jejich přesnou kopii podle zahradního domku v plzeňské zahrádkářské kolonii, který byl přesně z těchto dveří vyroben. „Majitelka sice nedovolila dveře odvézt, ale pánové z Žamberka si je mohli přeměřit a vyrobit pak přesné repliky," dodal Moravec.

Návrhy na novou přezdívku je možné posílat do 25. května na e-mailovou adresu tomas.moravec@techmania.cz, autor nejlepšího návrhu získá pět tisíc korun. Historický trolejbus zatím nebude pojízdný, ale centrum počítá s tím, že by se do budoucna mohl stát provozuschopným a při zvláštních příležitostech vyjede do ulic.