Jirous tehdy poprvé před velkým publikem přečetl svůj proslulý manifest Zpráva o třetím hudebním obrození. Do Přeštic nyní také přijedou kapely, které tam 13. prosince 1975 hrály, a také tři muži, kteří byli ve vykonstruovaném procesu odsouzeni Krajským soudem v Plzni k nepodmíněným trestům.

„Tehdejší akce v Přešticích byla pro československý underground zlomovou událostí," říká dokumentarista František Čuňas Stárek 
z Ústavu pro studium totalitních režimů. „V Přešticích se sešlo tvrdé jádro undergroundu z celé republiky. Právě tehdy vznikl projekt tajné policie, jak český underground zlikvidovat," říká Stárek, který se tehdy akce zúčastnil a následně skončil ve vězení.

Druhým odsouzeným byl Karel Kocour Havelka z Přeštic, který koncert organizoval. Ve vězení pobyl 15 měsíců a sám považuje tzv. Večer hudby a poezie za klíčovou událost. „V Přešticích Magor poprvé vyjádřil základní postuláty undergroundu, což bylo nezaplétat se s ďáblem, kterým byla státní moc," vzpomíná Havelka, který měl se státní policií problémy i po návratu z vězení.

Program Během večera, který se koná v pátek 18. prosince v Kulturním a komunitním centru, vystoupí například Dáša Vokatá, Bobeš či Burgtheater. Součástí večera bude i výstava fotografií, přednášky a filmové projekce.

Třetím odsouzeným byl plzeňský rodák Miroslav Skalický zvaný Skalák. Celý vykonstruovaný proces se mezi historiky vžil pod názvem Přeštický případ. Je pečlivě popsaný v objemné historické publikaci Hnědá kniha o procesech s českým undergroundem 1976 – 1980, kde autoři uvádějí, že přeštický případ ukázal v celé své nahotě absurditu obvinění a záměry státní moci.

Tuto událost, která svým významem daleko přesahuje Přeštice, bude připomenuta na koncertě v Kulturním a komunitní centru Přeštice, který se koná již tento pátek. Zahraje zde Svatopluk Karásek, historici připomenou dobový kontext, připraveny jsou také filmové dokumenty a mimořádně bude otevřený i bývalý klub, kde se koná výstava dobových fotografií.

Rada města akci podpořila jako memento snahy o likvidaci alternativní kultury normalizačním komunistickým režimem v 70. letech minulého století.