Na dováženou pitnou vodu jsou odkázáni obyvatelé severoplzeňských Kejšovic a Polínek. Extrémní počasí přineslo sucho a z vodovodu ani nekápne. Vodárna Plzeň tedy nasadila cisterny.

Podobně je na tom Dlouhý Újezd na Tachovsku, který má vlastní zdroj vody. I normálně je slabý a na Tachovsku teď přes dva měsíce nepršelo. „Když přestane pršet, voda se ztrácí. Nepomáhají nám ani přívalové deště, ty jsou rychlé a prudké, voda se na svahu neudrží a odteče pryč,“ říká starosta Miroslav Křížek.

Sucho svírá celý západ Čech a vody ubývá všude.

Například v Karlových Varech musel vjet do ulic ochlazovací vůz a Chebsko má starosti, protože co se týče podzemních a povrchových vod patří k nejohroženějším oblastem. „Nemá kolem tolik lesnatých porostů a nepadá tam tolik dešťových srážek jako například kolem Mariánských Lázní,“ upozornil klimatolog Rudolf Kovařík.

Obce na Klatovsku zatím spotřebu vody omezovat nemusely, ale sucho tam trápí zemědělce. „Pole jsou vyschlá a předpověď zatím déšť neslibuje. Nižší výnosy budou u ozimých obilovin a hlavně u brambor,“ uvedla ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Relativně dobře jsou na tom i obce z Domažlicka. Třináct z nich je napojeno na přivaděč z Nýrské přehrady, která má vody dost.

Ani Sokolovsko zatím nezoufá. Vysloveně extrémní počasí tam není, neboť západ Krušných hor je na tom, podle Rudolfa Kovaříka z meteorologické stanice v Šindelové v rámci republiky zatím nejlépe. I tak ale zemědělci čekají, že se sucho podepíše na úrodě zejména pícnin pro chovy skotu.

Povodí Ohře je pouze ve střehu, protože tam byli na sucho připraveni. „Nepřijímáme opatření teď hned, ale plánujeme je daleko dopředu. Připravovali jsme se od zimy a nádrže pro zásobování obyvatel vodou máme plné do 90 %,“ uvedl mluvčí Jan Svejkovský.

Problémy ale může způsobovat napouštění bazénů.

Plzeňská vodárna běžně doporučuje, aby lidé vodu nebrali ze sítě, ale nechali si ji dovézt. „Důraz na toto doporučení je teď ještě větší. Především pak v oblastech zásobených z podzemních zdrojů, jejichž vydatnost s počasím úzce souvisí,“ dodala Chmelíčková.

V Kařezu na Rokycansku obyvatele upozorňuje obec. Větší odběr mají hlásit předem a domlouvat si termín.

Od čtvrtka zákaz ohňů v přírodě

Rozdělávat oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, zapalovat lampiony nebo pochodně, spotřebovávat vodu z požárních nádrží nebo třeba vyjíždět s parní lokomotivou.
To vše od čtvrtečního poledne na území Plzeňského kraje zakázáno. Rozhodli o tom hasiči kvůli horkému a suchému počasí.
Zákazy se týkají lesů, parků a jejich okolí, skladů sena či slámy nebo polí.

Meteorologové ve čtvrtek čekají ještě větší horko než v úterý. „Maximální teplota by se mohla dotknout i 36 stupňů Celsia," řekla za plzeňské předpovědní pracoviště Petra Polívková.

Západ Čech se bude s teplotami a tím, co mohou přinést, potýkat ještě nějaký čas, nicméně tak vysoké už nebudou. Od pátku do pondělí se mají pohybovat kolem třicítky.