„Přesné plány na využití zámku se teprve tvoří a závisí na řadě okolností. Základní vizi však máme," říká jednatelka společnosti s tím, že noví majitelé nyní uvažují o tom, že by do roky nepřístupného areálu nechali nahlédnout i veřejnost. Stát by se tak mohlo již 14. září, kdy se v Rabštejně bude konat historické pluhování.

„Loni tuto akci navštívilo přes 700 lidí. Při otevření zámku by byl jejich počet zcela jistě výrazně vyšší," říká předseda osadního výboru Rabštejn nad Střelou Ondřej Fábera a dodává, že místní by s případnou organizací rádi pomohli.

„Například z bývalé hradní části je nádherný pohled do údolí Střely. Rádi bychom se o něj s lidmi podělili. Zvažujeme ale i otázku bezpečnosti," říká jednatelka, podle níž je nyní diskutabilní i pravidelnější zpřístupnění alespoň části objektu. „Koupili jsme zcela prázdný zámek bez jediného kusu nábytku. Vše tak bude záviset na spolupráci s památkáři i ochotě lidí, se kterými chceme spolupracovat," říkají majitelé, kteří se nyní chtějí zaměřit především na údržbu.

Ačkoliv se Sazka o budovu velmi dobře starala, jisté zásahy jsou zapotřebí. V plánu je tak oprava střechy či nové nátěry oken. „Všechny tyto kroky ale podléhají dohledu památkářů," říká jednatelka, podle jejíchž slov chce AZA-ZEL objekt co nejvíce vrátit do jeho původního stavu a odstranit necitlivé zásahy z let minulých. „Ty naštěstí nevratně nepoškodily původní prostory," vysvětlují novopečení majitelé, kteří zvažují například odstranění příček, jež v 70. letech minulého století rozdělily místnosti na menší pokoje k ubytování.
Stejně jako v době, kdy zámek vlastnila Sazka, měl by jej i nyní mít pod dohledem provozní, který by se staral o údržbu. Vhodného adepta, nejlépe instalatéra či elektrikáře, AZA-ZEL nyní hledá.

Navzdory počátečnímu nezájmu nakonec zámek, jehož součástí je i bývalá konírna a kočárovna, zaujal hned několik kupců, a to i ze zahraničí. „Jeden z důvodů koupě naší společností byl, aby zámek zůstal v českých rukách," doplňuje jednatelka.
Doposud bez majitele zůstává sousední klášter, který je stále ve vlastnictví Sazky. Ten má za cenu deset milionů nyní v nabídce hned několik realitních kanceláří.