Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích včera podalo žádost o dotaci ministerstva kultury. Pokud uspěje, získá peníze z Programu záchrany architektonického dědictví a bude moci zahájit renovaci zámku Hradiště, v němž sídlí.

Posledních důležitých oprav se muzejní budova dočkala v letech 2008 a 2009, kdy se jí vrátila původní tvář. Žluto-červenou fasádu tehdy nahradila smetanově bílá. Následovala revitalizace zámeckého parku.

Že se muzeum může o dotaci ucházet, v pondělí na svém jednání odsouhlasili radní Plzeňského kraje, který organizaci zřizuje. Podle radního pro oblast kultury a památkové péče Jaroslava Šobra půjde o grant ve výši zhruba 3,7 milionu korun. „S tím, že bychom chtěli, aby se opravily fasády, provedla výměna okenních konstrukcí, opravil se přístupový most, upravil hlavní vstup a rozšířila se expozice pro veřejnost, která by využila i sklepů," přiblížil radní.

Revitalizace je naplánovaná na roky 2017 – 2019, celkem by měla stát přes sedm milionů korun a v ideálním případě ji Plzeňský kraj a ministerstvo budou hradit půl na půl. „Na práce v roce 2017 by kraj jako spoluúčast dával 1,5 milionu korun," dodal Jaroslav Šobr.

Podle ředitelky muzea Radky Křížkové Červené je ze všeho nejdůležitější opravit ozdobné fiály, které jsou v havarijním stavu. „Začaly opadávat a jejich opravu chceme zahájit už příští rok," uvedla s tím, že s těmito opravami se začne, ať už se muzeu podaří dotaci získat, nebo ne.

V příštím roce by se mělo začít také se záchranou východních sklepů pod zámkem. „To je architektonicky nejcennější část budovy, v níž by v budoucnu mohla vzniknout archeologická expozice," míní ředitelka a dodává, že přinejmenším příští rok by práce nijak neměly omezit provoz muzea. „To se dá předpokládat snad jen u opravy fasády, ale ta je naplánována na rok 2019," dodává Radka Křížková Červená.

Program záchrany architektonického dědictví v letošním roce Plzeňsku přislíbil příspěvky na obnovu teras se sochami či statické zajištění střechy kostela sv. Barbory v Manětíně, na střechu prelatury chotěšovského kláštera nebo na obnovu fasád kostelů v Seči či Starém Plzenci.

Zámek Hradiště
● památkově chráněný
   pseudogotický objekt
● původní gotická tvrz
   stála na jeho místě už
   na konci 15. století

● v 16. století přestavbou
   vznikl dvoukřídlý zámek,
   dnešní podobu získal 
   v letech 1872 až 1874
● Muzeum zde sídlí 
   od roku 2000, otevřeno
   je od roku 2002