Proto v těchto dnech spustili celostátní akci Bezpečné klíče, při níž u vytypovaných obchodů zdarma zkontrolují klíče a poradí se zabezpečením domů a bytů. V Plzni můžete zajít od včerejška až do konce října do Centra klíčů v Doudlevecké ulici. Cílem akce je osvěta v otázkách zabezpečení.

„Stačí si vzít s sebou klíče od bytu či domu a zámečníci podle nich poznají, zda jej máte dostatečně zabezpečený. Pokud zjistí, že ne, poradí řešení a samozřejmě si lidé budou moct u nich i cylindrickou vložku a klíče koupit," sdělila Dana Filipová, která je s akcí obeznámena.

Spousta lidí vůbec netuší, v jaké bezpečnostní třídě se jejich cylindrická vložka, kterou mají namontovanou ve dveřích, nachází. „Bezpečnostní třída je totiž měřítkem kvality zabezpečení, navíc je i důležitá pro jednání s pojišťovnami. Většina z nich vyžaduje minimálně 3. třídu, aby případné škody vzniklé krádeží vůbec proplatila," upozornil Jan Hrnčíř, specialista na zabezpečení domů a bytů.

Podle odborníků se navíc doba vyvíjí a to, co bylo bezpečné před deseti lety, již nemusí být dostačující dnes.

Spolumajitel Centra klíčů Richard Nechutný upozornil, že lidé se mylně domnívají , že bezpečnostní dveře je ochrání před zloději. „Na základě klíče klientovi vysvětlíme, jakou má bezpečnostní vložku a jaká jsou s ní spojená rizika," řekl Nechutný.

Zabezpečení dveří s nejprodávanější vložkou s třetí bezpečnostní třídou za 550 korun a kováním za 1600 Kč vyjde celkem na 2100 korun. „Movití klienti si pořizují bezpečnostní prvky za 4000 i 6000 korun," podotkl zámečník.
„Nevyužiji akci Bezpečné klíče. Na dveřích mám dva bezpečné zámky," uvedl Petr Šafář z Plzně.