„Tato vyhlášená 27. výzva je zaměřena na oblast podpory 2.4 Rozvoj infrastruktury základního, středního a vyššího odborného školství," řekla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR JZ) Michaela Šímová.

Podle ní se podpory doškají projekty základních škol II. stupně, středních škol a vyšších odborných škol (popřípadě školských zařízení) se zaměřením na oblast odborného vzdělávání technického a přírodovědného charakteru.

O peníze mohou žádat kraje, obce, školy a školská zařízení zřizované kraji, obcemi nebo církvemi.

Termínem pro podávání žádostí byl původně tento pátek – 1. listopad. Aby se ale podařilo vyčerpat co největší balík peněz na co nejkvalitnější projekty, předložil Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Výboru Regionální rady žádost o prodloužení termínu.

Výbor požadavku vyhověl a o dotace teď lze žádat až do 20. prosince.

„Dotace z této výzvy jsou určeny na nákup vybavení a technologií, které umožňují zlepšit kvalitu výuky a realizovat modernizované vzdělávací programy. V rámci základních škol bude podpora zaměřena na nákup vybavení a souvisejících technologií, které budou využity ve výuce přírodovědně a technicky zaměřených předmětů. Jedná se o chemii, fyziku, přírodopis, zeměpis a praktické dovednosti v technických a přírodovědných oborech, například dílny," řekl Ivo Grüner, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

Šanci ale mají také ostatní školy. „U projektů středních škol a vyšších odborných škol se bude jednat vždy o nákup vybavení a technologií, které budou sloužit pro výuku technicky a přírodovědně zaměřených předmětů v návaznosti na uplatnění absolventů na trhu práce," dodal Grüner.

„Máme představu vybudovat v areálu školy dílnu pro obor agropodnikání, sloučit a zmodernizovat učebny fyziky a mechanizace tak, aby vznikla moderní učebna pro všechny obory, a vystavět novou učebnu pro praxi," uvedla ředitelka Gymnázia a Střední odborné školy Plasy Markéta Lorenzová.

O dotaci mají zájem také ve Střední škole Kralovice. „Přispěla by našim dílnám, ve kterých je třeba zmodernizovat vybavení. Nakoupit chceme například diagnostiku oprav motorových vozidel, 3D měření geometrie kol a další zařízení," dodal ředitel Milan Oravec s tím, že v Kralovicích by na modernější dílny potřebovali 4,5 milionu korun.

Výzva č. 27

27. výzva Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad je zaměřena na Rozvoj infrastruktury základního, středního a vyššího odborného školství. O dotace lze po rozhodnutí Výboru regionální rady nově žádat až do 20. prosince.