Loni zval na benefiční koncert Ortelu i kostelík U Ježíška, ale vystoupení bylo bez bližšího vysvětlení zrušeno. Ač je Ortel čím dál populárnější, je stále mnoho pořadatelů a míst, kde si vystoupení této skupiny vyloženě nepřejí.

Přiznává to i sám její lídr. „Policejní dohled je ve všech městech, kam přijedeme. Novináři píší o kapele jako o zlu, které přijelo do jejich poklidného města s odkazem na zvrácenost celé naší kapely a jejich fanoušků. Kapelu Ortel dosud provází předsudky lidí o jakémsi nebezpečí, číhajícím v každém vystoupení," píše Tomáš Ortel na svém webu.

Kritici mu vyčítají xenofobní a homofobní podtext skladeb. On argumentuje demokracií a svobodou slova.

Na hraně práva

Deník nechal některé písně posoudit plzeňské advokátní kanceláři Svejkovský, Kabelková a spol. Píseň Gayparáda je podle analýzy právně čistá, protože autor textem pouze kritizuje chování leseb a gayů. „Ale otázkou je míra vkusu, se kterou je tak činěno, i když to není otázka právní, a tedy mi nepřísluší se k ní vyjadřovat," řekl právník Ondřej Faist.

Problematická je podle něj druhá z hodnocených skladeb Mešita. Především tím, že autor textu se dopouští zjednodušení a zobecňujících soudů, že každý Arab je vrah, že vyznavači islámu ctí svatou válku a že ve jménu Alláha řežou ostatním lidem hlavy.

Ukázky z textů skladeb OrteluCizinec: Tak si k větvím zaskočím pro cigaret pár, kousek vedle jehněčím voní kebabistán. Černoch mi pak za rohem slevu vnucuje, v bordelu kde Asiatka gatě stahuje.

Mešita: Kde nenávist je ctnost a vražda poslušnost, kde ukamenujou klidně ženu tvou. Tam, kde trhavinou pravdu určujou, tam roste černej květ s názvem Mohamed.

Gayparáda: Pro mě za mě ať si zadky servou, ať už lesby nebo bukvice, nepochopím, proč s takovou vervou 
maj potřebu transparentně brázdit ulice

„Text je tedy nepochybně způsobilý vzbudit u jiných osob nenávist vůči islámu. Dle mého názoru se jedná o přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob," řekl Faist.

Policejní mluvčí Hana Štefflová odpověděla na dotaz, zda se policie zabývá produkcí skupiny, jen obecnou odpovědí: „Zabýváme se všemi signály a podněty, které by poukazovaly na pravicový či levicový extremismus."

Zdroj: Youtube

Sám Ortel už poukázal na své potíže s policií scénkou při jednom z koncertů, která znázorňovala jeho fingované zatčení přímo na pódiu.

Nacistická minulost

Koncerty Ortelu se v posledních letech zabývalo i ministerstvo vnitra, a to v pravidelné Zprávě o extremismu v ČR. Podle zprávy je Ortel příkladem trendu, kdy texty sice k pravicovému extremismu inklinují, ale jsou upraveny tak, aby interpretům za účinkování na koncertech nehrozil trestní postih nebo předčasné ukončení koncertu.

Vedle aktuálních textů je druhou a zřejmě podstatnější okolností, kterou Ortel dráždí okolí, jeho sporná minulost.

Skladba Hadr se stala hymnou dnes už zakázané Dělnické strany. Ortel se zúčastňoval mnohých průvodů a manifestací příznivců této strany v Plzni. A hlavně dříve působil (podle některých zdrojů ji dokonce založil) ve skupině Conflict 88. Ta má v názvu skrytou přímou vazbu na neonacisty (dvě osmičky jsou šifrou pro nacistický pozdrav Heil Hitler ). K tomu se Ortel nevyjdřuje a ani na svém webu o tom nemá ani zmínku.

Rozhovor s Petrem Vaňkem, který aktivně proti kapele Ortel v Plzni bojuje, čtěte ZDE. Jaký má na Ortel názor například zpěvák Daniel Landa, naleznete ZDE.