Voda zasáhla jejich zahradnictví na Roudné a vystoupala do 1,6 metru. Škody se vyšplhaly až na milion korun. „Ani na chvíli jsem nepřemýšlela, že bych udělala tlustou čáru a podnikání bych znovu nerozjela,“ zdůraznila Helena Ottová, která v té době obchod vedla.

Živel ovšem postihl také její dům stojící poblíž zahradnictví. „Nemohli jsme v něm bydlet půl roku. Pomoc nám tehdy poskytla maminka mého manžela, bydleli jsme u ní v Touškově,“ pokračovala paní Helena. Rovněž v tomto případě byla pevně odhodlaná se do svého zázemí vrátit.

K událostem kolem povodní se nerada vrací, mnoho detailů už vytěsnila z paměti. Nejdůležitější pro ni v dramatické okamžiky bylo, aby všech patnáct zaměstnanců a její blízcí byli v pořádku. „Situaci jsem řešila hodně pragmaticky. Když jsem zpětně viděla video natočené při povodních, divila jsem se, že jsem zachovala takový klid,“ přiznala.

Po pár kritických dnech začala hladina řeky klesat. Ovšem v části Roudné, kde paní Helena bydlela, se vytvořila laguna a voda neměla kudy odtékat. Tehdy vznikl snímek, kdy Plzeňanka, její manžel a jeden ze zaměstnanců vyrazili na loďce obhlédnout obchod a dům.

Hasiči nakonec museli překopat silnici, aby problém vyřešili. Když voda konečně opadla, Helena začala zjišťovat škody v zahradnickém centru, kde přišla o velké množství zboží. Statika domu bohudík nebyla narušená, a tak se s rodinou pustila do kompletní rekonstrukce. Na strach z budoucnosti jí nezbýval čas. „Po čtrnácti dnech jsme znovu spustili firmu a pak se věnovali opravě domu. Obojí mě zaměstnávalo na čtyřiadvacet hodin,“ doplnila. Mnoho dobrovolníků a spolupracovníků z celé ČR nabídlo tehdy 41leté Plzeňance praktickou či finanční podporu.

Z povodní se Fišerovi vzpamatovávali asi pět let. O přestěhování nemohla být ani řeč. „Na Roudné už zahradničil můj pradědeček. Tatínek do poslední chvíle nevěřil, že voda se dostane tak daleko,“ uvedla paní Helena. Právě po svém otci Ludvíku Fišerovi prý zdědila optimistickou povahu. „Byl zvyklý překonávat překážky, které přišly. Vždycky se díval dopředu a zbytečně se nepatlal v minulosti. Obojí mi do života předal,“ uzavřela. Nakonec kvůli finanční krizi firmu prodala a otevřela si květinářství. Kde jinde než na Roudné.