Nikomu nevadily položky za honoráře umělců. Třeba to, že provazochodec David Dimitri dostal za úchvatný přechod náměstí po laně a vystoupání až na ochoz katedrály 10 tisíc euro, tedy v přepočtu asi 280 tisíc korun. Nebo přibližně 400tisícový honorář za vystoupení umělců Davida Kollera, Dana Bárty a Jiřího Suchého. Opozice se ale pozastavovala zejména nad částkami za technické a také produkční zajištění. Třeba nad pronájmem LED obrazovek za více než milion korun nebo výrobou přenosu za více než 900 tisíc korun.

„Standardní pronájem se pohybuje kolem 50 tisíc korun, tady se ovšem pohybujeme v řádech milionů. To jsme si je koupili? Nebo průvody. Výborný nápad. Ale nechápu 600 tisíc korun za jejich produkci," divil se zastupitel za TOP 09 Petr Suchý. Ptal se také na artisty, jejichž vystoupení a s ním spojená režie dosáhla až k milionu korun a na podobnou částku za výrobu přenosu z celé akce. „Prostě máme určité pochybnosti o tom, zda to celé nebylo šité horkou jehlou, jednotliví dodavatelé vás tlačili a vy jste program zorganizovali mnohem dráž, než bylo možné," dodal Suchý.

Co je také ve vyúčtování
• Vývoj obří loutky, její pronájem, autorská práva, technická supervize a její ovládání – cca 900 tis. Kč. • Projekce a projektory cca 1,9 milionu Kč. • Pódiová, světelná a zvuková technika 2,4 mil. Kč. • Mapping 854 tis. Kč. • Artisté včetně zkoušek a pronájmů zkušeben cca 985 tis. Kč.  

Náměstek primátora pro kulturu Martin Baxa (ODS), do jehož rezortu patří i EHMK a je předsedou správní rady společnosti Plzeň 2015, ceny obhajoval. „Byl to naprosto originální umělecký počin zaštiťovaný Petrem Formanem. Výsledek je adekvátní nákladům," prohlásil Baxa.

Šéf společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek deklaroval, že každou položku může s čistým svědomím odůvodnit. Například to, že LED obrazovky vybírala společnost ze tří nabídek, z nichž nejvyšší byla dokonce na 1,8 milionu korun. „Vybrali jsme nejlevnější cenu. Řešili jsme, jak dostat kvalitní obraz a zvuk 300 až 400 metrů od přenosového vozu," vysvětloval zastupitelům s tím, že teprve 4. prosince se dozvěděli, že Česká televize nebude vysílat přímý přenos. „Tak jsme ho zajistili vlastními silami, slíbili jsme lidem, že ho budou mít," potvrdil Suchánek a dodal, že přenos se nakonec podařilo s televizí domluvit a za licenci zaplatila Plzni 150 tis. Kč.

Právě to mělo nakonec způsobit, že celkový účet za zahájení byl dražší asi o milion, než bylo naplánováno. „Asi půl milionu jsme měli rezervu, s druhou si budeme muset poradit. Pořád sháníme externí zdroje," přiznal Suchánek. „Abychom se nedivili, až v září přijdete pro další peníze," podotknul k tomu Michal Vozobule (TOP 09).

Ne všichni zastupitelé si ale dělali s účtováním těžkou hlavu. „Čechům se prostě nezavděčíte. Místo abychom se radovali, jak se to povedlo, tak se chováme jako inkvizice. To, co tady pan Suchánek udělal, je kus práce a měli bychom mu poděkovat," shrnul zastupitel Petr Osvald (ČSSD) a k jeho potlesku se v jednacím sále radnici pak přidali i další politici.