Úkolem bylo zdolat v co nejkratším čase čtyřsetmetrovou trať na běžkách. Ovšem na písku a dlažebních kostkách, při teplotě 23 stupňů Celsia.

„Je to poměrně hodně náročné, určitě mnohem náročnější něž v zimě. Na téhle trati máte chvilku písek, který neklouže vůbec, chvilku dlažební kostky, které zase kloužou hodně, a chvilku trávu. A tahle kombinace dělá jízdu mnohem komplikovanější," svěřil se v cíli zadýchaný Plzeňan Petr Tomek. Jeho i další závodníky podporovala skandováním více než stovka přihlížejících.

„Je to první ročník recesistického závodu v režii Národní asociace letního běžkování," řekl člen asociace a jeden z organizátorů Vlastislav Štrunc, který se závodu též sám zúčastnil, a to v úplně první tříčlenné skupině.

„Nejprve se běží takzvané rozběhy a z nich postupuje ten nejlepší. Celkový vítěz se může těšit na sud piva, který jsme připravili jak pro muže, tak pro ženy," doplnil Štrunc.

Myšlenka uspořádat v polovině května závod na běžkách se zrodila už na Vánoce. „Měli jsme strach, že zase nebude sníh stejně jako rok před tím, takže jsme se rozhodli udělat něco pro běžkaře, až bude teplo. Sníh v zimě sice nějaký byl, ale i přesto jsme tuhle akci zorganizovali," vysvětlil Štrunc s tím, že asociace by ráda v závodech pokračovala i v jiných městech.

Její členové v posledních dvou měsících sbírali od lidí boty a běžky, aby mohli soutěž zorganizovat. Zúčastnit se tak mohl úplně každý, to nejdůležitější bylo v sobotu přímo na místě k vypůjčení.

Nejlepší čas, a to 1,38 minuty, měl nakonec Tomáš Miller z Litic u Plzně; z žen pak historicky první příčku vybojovala Lucie Jílková z Losiné u Plzně, která byla jen o sedm vteřin pomalejší než Miller.