Matky poté dlouhé hodiny marně hledají své potomky a záchranné stanice živočichů musí mnohdy zbytečně přistupovat k umělému odchovu těchto mláďat. Rokycanská záchranná stanice živočichů proto vydala několik doporučení ke skutečné pomoci.

"Řada druhů nechává svá mláďata relativně bez dozoru, aby se k nim posléze vrátila a nakrmila je. A tak se často stává, že lidé najdou vypadlé ptačí mládě z hnízda či savčí mládě v trávě. Hlazení, sbírání a nošení domů těchto mláďat je však obrovskou chybou," uvádí záchranná stanice.

Občas je však podle záchranářů odebrání mláděte z přírody skutečně poslední možností jak jej udržet při životě. "Zvláště v těch případech, kdy se mládě zamotá do zbytků provazu, drátů či jiných nevhodných materiálů v přírodě. Pak je záchrana na místě, stejně tak jako v případě viditelných zranění na mláděti," vysvětují.

Pokud však mládě spokojeně leží či sedí, není podle nich důvod jej z přírody brát. "Lepší je zpovzdálí sledovat co se bude dít, případně informovat myslivce či ochránce přírody, kteří mají dostatek zkušeností rozhodnout, zda pomoci," dodali záchranáři.